Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Σούπερ»-σκύλοι για τη διάγνωση κορονοϊού στο Ελσίνκι...














Ένας διαφορετικός τρόπος διαγνωστικού τεστ ανίχνευσης του Covid-19 δοκιμάζεται στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι- Βάνταα στην Φινλανδία, με τη βοήθεια σκύλων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα του οποίου δεν έχει... αποδειχτεί ακόμη η αποτελεσματικότητα, ωστόσο 15 σκυλιά με 10 εκπαιδευτές βρίσκονται στο αεροδρόμιο όπου μαθαίνουν τη διαδικασία.

Ο τρόπος διάγνωσης γίνεται από μία γάζα την οποία οι επιβάτες χρησιμοποιούν για να σκουπίσουν το λαιμό τους. Έπειτα, η γάζα αυτή τοποθετείται σε ένα δοχείο και μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται τα σκυλιά για να τη μυρίσουν. Σε όσους έχει γίνει ήδη το δοκιμαστικό τεστ έχει συσταθεί να κάνουν και κανονικό τεστ κορονοϊού έτσι ώστε να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πολύ θετικά με την Άννα Χιλμ- Μπγιόρκμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα των ζώων συντροφιάς, να δηλώνει πως τα σκυλιά πλησιάζουν σε βαθμό ευαισθησίας έως και 100%. Προσθέτει, μάλιστα, πως τα σκυλιά θα ανιχνεύουν τον ιό περίπου πέντε μέρες πριν οι ασθενείς εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα.


Ανάμεσα στους σκύλους που εκπαιδεύονται βρίσκεται και ο Κόσι, ένας σκύλος από την Ισπανία ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν για την ανίχνευση καρκίνου. Ο αντιδήμαρχος της Βάνταα δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό στο μέλλον οι σκύλοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα στους επιβάτες, όπως συμβαίνει στα τελωνεία.

Πριν από λίγους μήνες οι αρχές των Αραβικών Εμιράτων χρησιμοποίησαν επίσης αστυνομικούς σκύλους για να διαγνώσουν επιβάτες που ενδεχομένως έχουν νοσήσει από κορονοϊό, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες