Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΑΑΔΕ «ξετρύπωσε» τρεις τρόπους απόκρυψης εισοδήματος από χιλιάδες φορολογούμενους

newsbreak

Καρπούς απέδωσαν οι εκτεταμένες διασταυρώσεις στις οποίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς εντόπισε τρεις τρόπους μέσω των οποίων χιλιάδες φορολογούμενοι κατάφερναν μέχρι σήμερα να κρύβουν εισοδήματα.

Ο πρώτος τρόπος αφορά σε πληροφορίες που παραλήφθηκαν στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής, αναφορικά με εισπραχθείσες αμοιβές από μισθούς, συντάξεις και διοικητικές αμοιβές φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση «εντοπίστηκαν» φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που λαμβάνουν συντάξεις από χώρα της Ε.Ε., δίχως να τις δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι 10.000 από αυτές τις περιπτώσεις, των οποίων η εκτίμηση του φόρου από τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι εντοπίζονται ως μη δηλωθείσες ή ανακριβώς δηλωθείσες συντάξεις ύψους έως και 58.000 ευρώ.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά στη διασταύρωση βεβαιώσεων αποδοχών που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ εργοδότες και ασφαλιστικοί φορείς, με τις υποβληθείσες Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος που υπέβαλαν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκαν 40.000 περιπτώσεις μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος, που υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο. Ενδεικτικά, αναφέρονται 65 περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν αποδοχές μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ.

Φοροδιαφυγή μέσω αναδρομικών

Ο τρίτος τρόπος απόκρυψης εισοδημάτων αφορά σε αδήλωτα εισπραχθέντα αναδρομικά ποσά μισθωτών και συνταξιούχων, που εισπράχτηκαν το 2014 και υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περίπου 42.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αντίστοιχη τροποποιητική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, ως όφειλαν.

Σημειώνεται ότι, από το σύνολο των περιπτώσεων, εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι, που απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά.

Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ συνεχίζονται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες