Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Μόσχα πληρώνει Άγκυρα με το ίδιο νόμισμα: Κούρδοι μαχητές δίπλα στους Αρμένιους;



Οι εχθροπραξίες Κουρδών μαχητών και ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων είναι πιθανό να αναβιώσουν και στην πολεμική “αρένα” του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν αποδείξει εξαιρετικές πολεμικές ικανότητες, κυρίως στη Συρία και διαθέτουν αξιοσημείωτο θάρρος. Η Κουρδική κοινότητα της Αρμενίας αποτελεί εν δυνάμει πόλο έλξης για αυτούς, για να την προστατεύσουν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η εμπλοκή ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων στο πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στη Ρωσία. Φοβάται διείσδυση ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισήμανε: «ότι η ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, προσελκύει σαν μαγνήτης μαχητές από διάφορες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες».

Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών βάσει πηγών της, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δίνει σύμφωνα με το Al Monitor, μια πιο λεπτομερή περιγραφή, «ότι μισθοφόροι από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμούν στη Μέση Ανατολή, από Jabhat al-Nusra, Firqat Hamza, Sultan Murad Division, καθώς και κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες, εμπλέκονται ενεργά στη ζώνη των συγκρούσεων. Επιπλέον, πρόκειται για εκατοντάδες και ακόμη και για χιλιάδες ισλαμιστές εξτρεμιστές, οι οποίοι ελπίζουν να βγάλουν λεφτά από το νέο πόλεμο του Καραμπάχ».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί, για τις παρενέργειες της παρουσίας ισλαμικών εξτρεμιστών μαχητών, που ήρθαν να πολεμήσουν στην σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα στέλνει διττό μήνυμα:

Πρώτον, καθιστά σαφές στη διεθνή κοινότητα, ότι η εμπλοκή κάθε μαχητή από εξτρεμιστικές ομάδες, κλιμακώνει και διευρύνει τη σύγκρουση. Δεύτερον, κάνει ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι είναι απόλυτα ενημερωμένη για την διείσδυση τζιχαντιστών μαχητών από τη Συρία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Η ανάπτυξη σκληροπυρηνικών Κούρδων μαχητών στο πλευρό της Αρμενίας, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενδέχεται να μεταβάλλει τις ισορροπίες κατά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν θα έχει μόνο να αντιμετωπίσει την κουρδική απειλή μόνο στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αλλά και στα βόρεια σύνορά της.

Κούρδοι εναντίον τζιχαντιστών
Οι ξένοι μισθοφόροι έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ενδεδειγμένη λύση σε εμφύλιους πολέμους, που διακυβεύονται ζωτικά περιφερειακά συμφέροντα ξένων κρατών. Η Τουρκία εγκαινίασε την πρακτική των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στη Συρία, την συνεχίζει στη Λιβύη και κάνει και το ίδιο στην Αρμενία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες