Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ζόρια - ΑΕΚ: 1-4...



Η ΑΕΚ έπρεπε να πάει στην Ουκρανία για να πάρει το διπλό και να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης ακόμα και χωρίς τον Μάσιμο Καρέρα (ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα) στον πάγκο. Και το... πέτυχε με εμφατικό τρόπο καθώς επικράτησε με 1-4 της Ζόρια και εκμεταλλευόμενη την ήττα της Μπράγκα από τη Λέστερ, μείωσε στους τρεις βαθμούς από τη 2η θέση. Η τριάδα των Τάνκοβιτς, Μάνταλου και Λιβάια είχε... κέφια. Και οι τρεις σκόραραν (ο Κροάτης δύο φορές), μοιράζοντας και οι τρεις ασίστ, και οι κιτρινόμαυροι γυρίζουν στην Αθήνα με τους πρώτους τους βαθμούς στον όμιλο. Επέστρεψε ο Γαλανοπουλος στο γήπεδο μετά από σχεδόν 11 μήνες!

Με 3-5-2 και Τάνκοβιτς – Λιβαια στην κορυφή, εκτός 23αδας ο Ολιβέιρα

Η ΑΕΚ, όπως αναμενόταν, παρατάχθηκε με 3-5-2, έχοντας όμως ένα νέο πρόβλημα. Ο λόγος για τον Νέλσον Ολιβέιρα ο οποίος λόγω γαστρεντερίτιδας δεν βρισκόταν ούτε στον πάγκο. Έτσι στην κορυφή ξεκίνησαν οι Τάνκοβιτς και Λιβάια. Τα άλλα πρόσωπα της ενδεκάδας ήταν πάνω – κάτω τα γνωστά. Με τον Τσιντώτα στο τέρμα, τους Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου και Σβάρνα τριάδα στην άμυνα, τον Ινσούα αριστερά και τον Βασιλαντωνόπουλο στα δεξιά, τους Κρίστιτσιτς και Σάκχοφ στον χώρο του κέντρου και μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο τον Μάνταλο.

Τάνκοβιτς και Μάνταλος έβαλαν τις βάσεις της νίκης

Η ΑΕΚ μπήκε ορεξάτη, ελέγχοντας τον ρυθμό και ψάχνοντας το γκολ από το ξεκίνημα του ματς. Και το πέτυχε μόλις στο 7' όταν ο Ινσούα βρήκε με πλάγιο τον Λιβάια πλάγια μέσα στην περιοχή. Ο Κροάτης έπαιξε με πλάτη τον αντίπαλό του και γύρισε προς τον Τάνκοβιτς στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον Σουηδό εξτρέμ να πλασάρει και να βρίσκει δίχτυα για το 0-1! Το γρήγορο γκολ έδωσε αυτοπεποίθηση στην ΑΕΚ, η οποία στο 15' έφτασε κοντά και σε δεύτερο γκολ όταν ο Λιβάια έβγαλε τον Τάνκοβιτς στην αντεπίθεση, με τον τελευταίο να ξεμαρκάρεται με ντρίμπλα, αλλά να μην μπορεί να νικήσει τον Σεφτσένκο από πλάγια θέση.

Οι κιτρινόμαυροι από το σημείο αυτό έδωσαν μπάλα στη Ζόρια, κλείνοντας όμορφα τους χώρους και συνεχίζοντας το πρέσινγκ που έκαναν από την αρχή του ματς ψηλά στην άμυνα των Ουκρανών, οι οποίοι αναγκάζονταν να σεντράρουν ανεπιτυχώς. Η Ένωση δεν δεχόταν φάσεις και περίμενε να χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή. Και αυτή ήρθε στο 34'. Ο Λιβάια υποδέχθηκε ωραία την συρτή μπαλιά του Σβάρνα και τροφοδότησε τον Τάνκοβιτς στην αντεπίθεση. Ο «Τάνκο» έστρωσε στον Μάνταλο που είχε ανεβεί και ο αρχηγός της Ένωσης πλάσαρε σε τετ-α-τετ τον Σεφτσένκο για το 0-2!


Ο Μάνταλος θα μπορούσε να είχε βρει και ένα τρίτο τέρμα για την ΑΕΚ αν στο 38' έπιανε πιο δυνατά την κεφαλιά ύστερα από τη σέντρα του Ινσούα, με τον Σεφτσένκο να μπλοκάρει εύκολα. Η κιτρινόμαυρη άμυνα δεν είχε δεχθεί ουσιαστικά καμία απειλή πέρα από το τελευταίο πεντάλεπτο. Αρχικά στο 41' με συρτό σουτ του Κοτσέρχιν έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το κάθετο και δύο λεπτά αργότερα όταν ο ίδιος παίκτης, έπειτα από το λάθος του Νεντελτσιάρου, υποδέχθηκε τη σέντρα του Γκρόμοφ πλασάροντας πάνω από το οριζόντιο του Τσιντώτα.

Δύο γκολ ο Λιβάια με την Ένωση να περνάει με το εμφατικό 1-4 από την Ουκρανία

Η ΑΕΚ είχε διαχειριστεί εξαιρετικά το πρώτο μέρος, βάζοντας τις βάσεις της νίκης και αυτό που έπρεπε ήταν να ψάξει κι άλλο γκολ, προσέχοντας πάντα τα μετόσπιθεν, για να κλειδώσει το πρώτο της τρίποντο στον όμιλο. Και το πέτυχε νωρίς στο δεύτερο μέρος με τον Λιβάια να βρίσκει δίχτυα μετά από καιρό. Οι κιτρινόμαυροι βγήκαν στην αντεπίθεση με τον Μάνταλο να βλέπει την κίνηση του Λιβάια, ο οποίος άφησε την μπάλα να «σκάσει», μπήκε στην περιοχή και με αριστερό σουτ νίκησε τον Σεφτσένκο γράφοντας το 0-3!



Η Ένωση, έχοντας εξασφαλίσει το τρίποντο, έκανε απλά διατήρηση στο προβάδισμα. Και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να το πετύχει. Οι κιτρινόμαυροι συνέχισαν να παρουσιάζουν μια συμπαγή αμυντική γραμμή και να μην δέχονται φάσεις από τη Ζόρια. Στο 70' ο Σάκχοφ ζήτησε αλλαγή και στη θέση του πέρασε ο Σαμπανάτζοβιτς, ενώ πέντε λεπτά αργότερα και ο Ανσαριφάρντ πέρασε στη θέση του Τάνκοβιτς. Στο 81' η Ζόρια απλά μείωσε σε 1-3 με δυνατό σουτ του Κοτσέρχιν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ.

 
Με τη σέντρα ωστόσο, η ΑΕΚ απάντησε με ένα πανέμορφο σε συνεργασία γκολ. Οι παίκτες της Ένωσης άλλαξαν πολλές πάσες, διαλύοντας την άμυνα της Ζόρια. Ο Σεφτσένκο απέκρουσε το πλασέ του Βασιλαντωνόπουλου, αλλά ο Λιβάια πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε από κοντά το δεύτερο τέρμα του στο ματς ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 1-4! Για τα τελευταία λεπτά πέρασε στο παιχνίδι και ο Γαλανόπουλος, επιστρέφοντας στα γήπεδα μετά από σχεδόν 11 μήνες, έχοντας ξεπεράσει πλέον τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός για πολύ καιρό. Στο 87' ο Βέρνιντουμπ με προβολή έπειτα από εκτέλεση φάουλ βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του Τσιντώτα με το 1-4 να διατηρείται ως το τέλος.


*Ο Μάνταλος συμπλήρωσε κάρτες και θα απουσιάσει από τον εντός έδρας αγώνα με τη Ζόρια.

MVP: Ο Λιβάια χρειαζόταν μετά από καιρό μια πολύ καλή εμφάνιση και τη βρήκε στην Ουκρανία. Σκόραρε δύο φορές, μοίρασε και ασίστ, ήταν ορεξάτος, κρατούσε μπάλα, άλλαζε το παιχνίδι. Ήταν ο... παλιός καλός Λιβάια που έχουμε συνηθίσει.

Στο ύψος τους: Τάνκοβιτς και Μάνταλος που είχαν και γκολ και ασίστ. Αμφότεροι κινούσαν μαζί με τον Λιβάια τα νήματα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Αδύναμος κρίκος: Η άμυνα της Ζόρια δεχόταν εύκολα φάσεις και ειδικά στις αντεπιθέσεις είχε μεγάλο πρόβλημα να τις διαχειριστεί.

Η γκάφα: Την έκανε ο Νεντελτσιάρου, ο οποίος έπιασε... αέρα στην προσπάθεια να απομακρύνει, στιγμή που έφερε τη μεγάλη φάση της Ζόρια στο τέλος του πρώτου μέρους, με την ΑΕΚ να γλιτώνει τελικά τη μείωση του σκορ.

Το στραγάλι: Ο Σκωτσέζος Κόλουμ είχε σχετικά μια εύκολη διαιτησία.

πηγη gazzetta.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες