Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Η ομολογία του υφυπουργού...


Οσα δεν τολμούσαν μέχρι χθες να ομολογήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης για την απόφαση δημιουργίας «αστυνομίας πανεπιστημίων» τα μαρτύρησε ο Αγγελος Συρίγος, σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το γεγονός πως ο... υφυπουργός Παιδείας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να θυμίσει ότι είχε ιδρυθεί από το 1969 αστυνομικό τμήμα μέσα στα πανεπιστήμια τινάζει στον αέρα όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δικαιώνει τις αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας και της αντιπολίτευσης στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Εκ των υστέρων επιχείρησε ο Αγγ. Συρίγος να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι η αναφορά υπήρξε απλώς «ιστορική». Ομως τον προδίδει το μαγνητοσκοπημένο περιεχόμενο της συζήτησης, η απάντηση του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, αλλά και η δική του τοποθέτηση στη συνέχεια.

Ο υφυπουργός απέδωσε την ανάγκη ίδρυσης «πανεπιστημιακής αστυνομίας» στο γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική η απόδοση της σχετικής ευθύνης στις πανεπιστημιακές αρχές, «εδώ και 46 χρόνια». Προφανώς, κατά τη γνώμη του, μέχρι το 1974 λειτουργούσε εύρυθμα το Πανεπιστήμιο.

Και βέβαια δεν παρέλειψε να κάνει χρήση των πιο παλιών στερεοτύπων της σκληρής Δεξιάς: «Δεν θέλουμε να μας προστατεύουν τα ΚΝΑΤ [η ΚΝΕ]. Οπως δεν θέλουμε να μας προστατεύει η Χρυσή Αυγή».

Οι απόψεις του κ. Συρίγου είναι βέβαια γνωστές. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ο λόγος για τον οποίο τον τοποθέτησε σε αυτή την ευαίσθητη κυβερνητική θέση ο πρωθυπουργός. Διαπιστώνουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώσει τα λόγια του πατέρα του, ο οποίος είχε προφητέψει ότι ο γιος του θα αναδειχθεί μέσω της στήριξης στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Δεν πρέπει λοιπόν να παραξενευόμαστε που όλοι οι υπουργοί του μοιάζουν να έχουν βγει από το ίδιο «καλούπι» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1982 ο εμβληματικός νόμος 1268 για τα ΑΕΙ, ακόμα και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Δεξιάς δεν διανοούνταν ότι η αστυνομία θα βρίσκεται μέσα στα Πανεπιστήμια.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υποστήριζε ότι «η αστυνομία μπαίνει μέσα στις σχολές και παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο σε εποχές δικτατορίας», ενώ ο Γεώργιος Ράλλης θεωρούσε «ανισόρροπους» όσους βάζουν αστυνομία στα Πανεπιστήμια...

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες