Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

 

Τα υπουργικά «δίδυμα-φωτιά»...


Ανησυχίες ότι από τώρα ήδη υπουργοί με αναπληρωτές ή υφυπουργούς τους μοιάζουν με «ξένους στον ίδιο χώρο» εκφράζουν έμπειρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. 

 Το φαινόμενο υπήρχε και πριν τον... ανασχηματισμό, ο οποίος όμως όχι απλώς δεν διόρθωσε όλα τα κακώς κείμενα, αλλά όλα δείχνουν πως δημιούργησε και νέα «δίδυμα-φωτιά» σε πολλά υπουργεία. 

 Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις: 

 ΚΙΚΙΛΙΑΣ-ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Οι κακές σχέσεις των δυο ανδρών επιδεινώθηκαν μετά τον ανασχηματισμό, με την αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό. Ο Βασίλης Κικίλιας-πρώτος σε δημοφιλία υπουργός και επιτυχημένος αντικειμενικά στον τομέα του, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας- μοιάζει να υπονομεύεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρει να μάχεται. Το θέμα γίνεται σοβαρότερο από την έμμεση στήριξη Κοντοζαμάνη (για να μην πούμε για προσπάθεια «κοντέματος» του αρμόδιου υπουργού. 

 ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ-ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το πότε (και όχι το αν) θα δημοσιοποιηθούν κόντρες μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της νέας υφυπουργού. Και αυτό όχι κυρίως για διαφορετικές προσεγγίσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά πρωτίστως λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα και των δυο. 

 ΒΟΡΙΔΗΣ-ΠΕΤΣΑΣ: Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει λάβει τον σημαντικό τομέα της αυτοδιοίκησης, ενώ ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες όχι από τον προϊστάμενο υπουργό, αλλά απευθείας από τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, ο Στέλιος Πέτσας, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή του υπουργού. Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, είναι αρκετά έμπειρος προκειμένου να αποφεύγει σκοπέλους, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας, επίσης, δεν έχει φανεί έως τώρα τουλάχιστον, να υιοθετεί την μικροπολιτική. 

 Ενδιαφέρον εμφανίζουν ακόμα:

 -Πώς θα λειτουργήσει το σχήμα στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς η νέα υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη είναι ιδιαίτερη ισχυρή προσωπικότητα, έστω και αν έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση της ιεραρχίας και της συλλογικότητας.
 -Πώς «θα καθίσουν» οι ισορροπίες στο υπουργείο Πολιτισμού, μετά και την υφυπουργοποίηση του Νίκου Γιατρομανωλάκη.
 -Πώς θα χειριστεί ο Κώστας Καραμανλής την απόδοση του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες περιπτώσεις. 

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πώς ο συντονισμός της κυβέρνησης θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα ή πώς θα περιορίσει τις συνέπειές τους…

 Βασίλης Σκουρής 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες