Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Οσμή σκανδάλου πίσω από τα self test...



Η κυβέρνηση καλείται για απαντήσεις...

 Απαντήσεις ζητούν από τον υπουργό Υγείας 24 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για υπόνοιες σκανδάλου πίσω από τα self test και φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.

Σε... ερώτησή τους προς τον Βασίλη Κικίλια, επισημαίνουν ότι όπως όλα δείχνουν τα τεστ αυτοελέγχου που έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία προορίζονται, στην πραγματικότητα, για εργαστηριακή χρήση και «βαφτίστηκαν» ως self tests κατά τη «μετάφραση» των οδηγιών χρήσης.

Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και η κατακύρωση του 30% των προμηθειών (3 εκ) σε εταιρεία που - σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα - έχει αμφίβολη αξιοπιστία και ύποπτες διασυνδέσεις, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες σκανδάλου.


Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η διενέργεια των συγκεκριμένων τεστ είναι υποχρεωτική για συμμετοχή σε δραστηριότητες (π. χ.  άνοιγμα των Λυκείων και σε μεταγενέστερη φάση, όλης της εκπαίδευσης) και ως εκ τούτου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν για την αγορά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από τον Υπουργό να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την διαφορά των δύο τύπων τεστ και τις ρυθμιστικές αρχές που τα ενέκριναν προς διανομή και χρήση. Επιπλέον καλείται ο Υπουργός να λάβει μέτρα προκειμένου να αποσυρθούν τα τεστ που προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, να διασφαλιστεί η υγεία ανήλικων μαθητών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν και να αποτραπούν περιβαντολλογικοί κίνδυνοι από την απόρριψη επικίνδυνων συστατικών που περιλαμβάνονται στα κιτ.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες