Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

e- Κτηματολόγιο για δικηγόρους: Βήμα – βήμα ο δωρεάν έλεγχος τίτλων – Ο πρακτικός οδηγός του ΔΣΑ

Προχώρησε στην έκδοση Οδηγού για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έρευνας Κτηματολογίου υπό την επιμέλεια του Ζώη Σταυρόπουλου.


Για πρώτη φορά προβλέφθηκε η δυνατότητα δωρεάν απομακρυσμένου ελέγχου τίτλων του Κτηματολογίου με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, μετά τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης την περασμένη εβδομάδα.

Σε διευκόλυνση των δικηγόρων, ο ΔΣΑ προχώρησε στην έκδοση ενός «Πρακτικού Οδηγού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Έρευνας Κτηματολογίου», στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα βήματα για τον απομακρυσμένο έλεγχο τίτλων. Τον Οδηγό επιμελήθηκε ο Σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώης Σταυρόπουλος.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΔΣΑ μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, οι δικηγόροι, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, έχουν δικαίωμα πρόσβασης και έρευνας στις κτηματολογικές εγγραφές και τα κτηματολογικά στοιχεία που αφορούν σε όλα τα εγγραπτέα δικαιώματα και τους εγγραπτέους περιορισμούς της εξουσίας διάθεσης τέτοιων δικαιωμάτων που έχουν συσταθεί και καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία, στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και στα αντίστοιχα αρχεία τίτλων και διαγραμμάτων και κτηματογράφησης.

Η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου παρέχεται σε 121 Μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία, όπου έχει καταχωρηθεί το 33% των δικαιωμάτων της επικράτειας. Η ενημέρωση για τα Κτηματολογικά Γραφεία που τηρούν ηλεκτρονικά αρχεία (στα οποία είναι δυνατός ο απομακρυσμένος έλεγχος) γίνεται από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου https://www.ktimatologio.gr.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο κάθε δικηγόρος θα ταυτοποιείται μέσω του portal.olomeleia.gr, το οποίο διαλειτουργεί με την Ενιαία Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

Όπως είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση του ΔΣΑ το εγχείρημα κατέστη δυνατό μετά από εντατική συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μηχανογράφησης και Πληροφορικής του ΔΣΑ και της Ολομέλειας και του Ελληνικού Κτηματολογίου. «Τα πληροφοριακά συστήματα των δύο φορέων διαλειτουργούν πλήρως» τονιζόταν και αναφερόταν: «Έτσι η πληροφοριακή εφαρμογή θα τεθεί άμεσα στη διάθεση των δικηγόρων».

Πολύ σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του έργου – σύμφωνα με τον ΔΣΑ – είχε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα για πρόσβαση στο σύστημα χωρίς χρέωση, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβερνησης Γιώργος Στύλιος και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, που συντόνισε το έργο.

Επίσης σημαντική στην υλοποίηση του έργου ηταν η συμβολή του διευθυντή πληροφορικης και υπεύθυνου του portal olomeleia Βασίλη Μανιού και του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργου Καραμιζάρη.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες