Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

 

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα κι ο Βενιζέλος στήριξαν Ελπιδοφόρο...



Ενώ στα μέσα ενημέρωσης κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες οι επικρίσεις σχετικά με το “unfair” του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να παραστεί στο σώου του Ερντογάν -παρουσία Τατάρ- στη Νέα Υόρκη, και οι ομογενειακές οργανώσεις Ελλήνων και Κυπρίων εξοργίστηκαν με το γεγονός, στην Αθήνα ο κ. Ελπιδοφόρος βρήκε υποστηρικτές στην...αντιπολίτευση αλλά και σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με δήλωση του χθες ζήτησε συγνώμη για την οδύνη, που άθελα του όπως αναφέρει προκάλεσε στους Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς.

“Η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής”, ανέφερε ο κ.Ελπιδοφόρος και δήλωσε: “Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.”

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος πήρε καθαρή θέση στο θέμα που προέκυψε:

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε αορίστως την «δυσαρέσκεια» και την «ενόχληση» της κυβέρνησης, όμως, όπως σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειάς του.

Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική. Επί του προκειμένου, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θεωρώ προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα. 

Πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Ταλάτ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή, ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών.

Τέλος, δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η  προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, προς την κατεύθυνση της ήπιας διαχείρισης του θέματος με τον κ. Ελπιδοφόρο να ήταν από την πρώτη στιγμή και σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως γράφει το matrix24.gr, την ώρα που διάφοροι «γαλάζιοι» είχαν πάρει σβάρνα κανάλια και ραδιόφωνα και «σταύρωναν» τον αρχιεπίσκοπο, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να… «ηρεμήσει» κάπως το κόμμα της. «Σίγουρα θα είχε κάποιους λόγους να το κάνει αυτό ο Ελπιδοφόρος», επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ενώ υπενθύμισε ότι ο Ελπιδοφόρος εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που «είναι υποχρεωμένο να κρατά σχέσεις με την εκάστοτε τουρκική ηγεσία». Έπειτα, λοιπόν, απ’ αυτή τη συνέντευξη, αίφνης «κόπηκαν» οι διαρροές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα συναντούσε τον Ελπιδοφόρο και κλείστηκε -έστω και με «κρύα καρδιά» η κοινή βόλτα των δύο ανδρών στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης…

Σκληρή παρέμβαση Βενιζέλου
Παρέμβαση με αιχμές κατά της κυβέρνησης έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για “βαθιά ανιστόρητη” στάση της κυβέρνησης και πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος, επομένως ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη. Υπενθύμισε ότι καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει στην Τουρκία, έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του, για τη θρησκευτική του ελευθερία και για την προστασία της Αγίας Σοφίας, της Μονής της Χώρας, της Χάλκης, να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές.

Κάρφωσε μάλιστα την Αθήνα ότι δεν απαντά στις επιθέσεις της ρωσικής κυβέρνησης κατά του Πατριαρχείου και προσωπικά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

Το παρασκήνιο
Εν τω μεταξύ, μετά την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με την οποία ζητά συγγνώμη -έστω και μη ολοκληρωμένη και με καθυστέρηση- η κυβέρνηση δια του κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί συνάντησης, τελικά, του πρωθυπουργού μαζί του, λέγοντας πως “το θέμα θεωρείται λήξαν”.

Όπως αναφέρει σχετικά το news247.gr, πίσω από την υπόθεση είναι το θέμα της διαδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου -αναμένεται να το θέσει ο ίδιος το επόμενο διάστημα μετά από 30 χρόνια στον θρόνο του Φαναρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρήθηκε ως casus belli και αμερικανικός δάκτυλος από τη Μόσχα, η οποία έχει κηρύξει “πόλεμο” κατά του Βαρθολομαίου ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει αποκοπεί από το Πατριαρχείο. Σημειωτέον πάντως ότι και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Γιατί οι ΗΠΑ όμως ενδιαφέρονται και στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Προκειμένου να ανακόψουν την επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας. Και εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια ότι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έχει αποφασίσει να δρομολογήσει τη διαδοχή του μετά από 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Ελπιδοφόρος φέρεται ως ένας πιθανός υποψήφιος Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, αλλά και την επιλογή του να μην αναφερθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να μη δυναμιτίσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Το Φανάρι δε, όποιος και εάν κάθεται στον Οικουμενικό Θρόνο, ποντάρει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα υπαρξιακό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος…

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η υποχώρηση του Ελπιδοφόρου και της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προσπεραστεί η κρίση να οφείλεται και σε παρέμβαση των ΗΠΑ…

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες