Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έτσι ο Χατζηδάκης διόρισε τον εκλεκτό του & διπλασίασε τον μισθό του

Η στοχοποίηση της νέας προέδρου, Βασιλικής Θάνου, από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι. Ο κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, παραμονές εκλογών του 2009 είχε διορίσει
τον κ. Δημήτρη Κυριτσάκη πρόεδρο της Αρχής. Μάλιστα, διπλασίασε τις αποδοχές του και ανανέωσε τη θητεία του για 5 έτη το 2013
Του Ισίδωρου Μπέη
Την πιο… ευαίσθητη χορδή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη πρέπει να άγγιξε η ανακοίνωση της τοποθέτησης της κ. Βασιλικής Θάνου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να δικαιολογηθεί η οξύτατη ανακοίνωση του σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακής πρωθυπουργού. «Η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μια καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή -βάσει της σχετικής νομοθεσίας- θητεία.
Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Βέβαια το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης, που κόπτεται σήμερα για την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της, είναι ο ίδιος που παραμονές των εκλογών του 2009 διόρισε τον υπό αποχώρηση σήμερα κ. Δημήτρη Κυριτσάκη πρόεδρο της Αρχής, είναι αυτός που ενέκρινε τον διπλασιασμό των αποδοχών του και ο ίδιος ανανέωσε τη θητεία του το 2013 -για πέντε έτη όπως αναφέρει και ο ίδιος για την κ. Θάνου- ως υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου! Και κάπως έτσι δικαιολογείται και η… ευαισθησία του στο συγκεκριμένο θέμα.
Αρκεί μόνο η ανάγνωση των ΦΕΚ με την υπογραφή του κ. Χατζηδάκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον νυν πρόεδρο της, που δημοσιεύει σήμερα η Νέα Σελίδα, για να κατανοήσει κανείς πόσο υποκριτική είναι η σημερινή στάση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, όπως αναδεικνύεται και η μικροπολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επίθεση στην κ. Θάνου.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στο ΦΕΚ 384 με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2009 υπάρχει η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή και τον διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία και κατόπιν σχετικής πρότασης του τότε υπουργού Αντάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη «επιλέγει και διορίζει τον Δημήτριο Κυριτσάκη του Κωνσταντίνου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές και έναν μήνα ακριβώς πριν τη διεξαγωγή τους!

Όταν «μιλούν» τα έγγραφα

Όπως τονίζει και σήμερα ο υπό αποχώρηση πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού «η πεμπτουσία της επιτροπής ανταγωνισμού είναι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της» καλώντας την κ. Θάνου να τη σεβαστεί όταν θα τον διαδεχθεί. Για να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες πως νοείται για κάποιους η ανεξαρτησία στις ανεξάρτητες αρχές, θα συνεχίσουμε την ιστορία με τα επίσημα κρατικά έγγραφα που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λίγο πριν τις εκλογές του 2009.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κυριτσάκης, πρόεδρος πλέον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποστέλλει στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη με θέμα «καθορισμός των αποδοχών και της κατά συνεδρίαση αποζημίωσης των Μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των υπαλλήλων της γεν. Δ/νσης Ανταγωνισμού, του γραμματέα της Επιτροπής και των αναπληρωτών τους κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του ν. 3784/2009 (ΦΕΚ 137)».
Στην επιστολή προς τον υπουργό, ο κ. Κυριτσάκης σημειώνει «Παρακαλούμε όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας προβείτε στην έκδοση της οικείας ΚΥΑ, αναφορικά με τις αποδοχές και τις κατά συνεδρίαση αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά μέτρο ανάλογο προς τις άλλες αρχές των οποίων προϊστασθε (όπως η ΡΑΕ)» υποδεικνύει στον κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος της Επιτροπής. Και για να μην… μπερδευτεί ή ταλαιπωρηθεί, την επομένη του αποστέλλει νέα επιστολή με συνημμένο το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης!
Το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα, που τόσες όμορφες ιστορίες καθημερινής τρέλας χάριζε στους πολίτες του, τελικά όταν θέλει λειτουργεί άψογα και ταχύτατα. Οι χρονοβόρες, σε… νορμάλ συνθήκες, υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται σε χρόνο-ρεκόρ παραμονές εκλογών, όταν βέβαια, πρόκειται για την… αναβάθμιση της ανεξαρτησίας μιας Αρχής.
Στις 2 Οκτωβρίου στο ΦΕΚ 440, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κων/νος Χατζηδάκης καθορίζουν τις αποδοχές και τις αποζημιώσεις για τις συνεδριάσεις του προέδρου και των εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου καθορίζονται στις 9.039,40 και των Εισηγητών στις 6.338 ευρώ ενώ για κάθε συνεδρίαση ο Πρόεδρος αποζημιώνεται με το ποσό των 350 ευρώ και οι εισηγητές με 300 ευρώ, με ανώτατο όριο τις 150 συνεδριάσεις ανά έτος…

Παράταση θητείας δια χειρός του τότε υπουργού

Επιβράβευση Κυριτσάκη, παρά την παρέμβαση  ΟΑΣΑ για αποτυχία ελέγχων στην αγορά
Στα μνημονιακά χρόνια στην αγορά επικράτησαν καταστάσεις ζούγκλας, οι πολυεθνικές έκαναν πάρτι σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και σε βάρος του κλάδου των λιανεμπόρων, όπως θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια του ρεπορτάζ της Νέας Σελίδας, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται ότι επιτέλεσε το ρόλο της στο ακέραιο.
Ως επιβράβευση της επιτυχούς λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας της διοίκησης Κυριτσάκη κι ας παρενέβη ακόμα και ο ΟΟΣΑ για τις λιμνάζουσες καταγγελίες, την αποτυχία αποτελεσματικού ελέγχου στην αγορά ή την απουσία συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές από την πλευρά της Αρχής.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, παραμονές Χριστουγέννων δηλαδή, με το ΦΕΚ 640 ανανεώνεται η προεδρία του κ. Κυριτσάκη για πέντε ακόμα έτη. Ποιος υπέγραφε τη συκγκεκριμένη απόφαση; Μα ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Ανάπτυξης της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ! Δικαιολογημένα, λοιπόν, ανησυχεί ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ ότι από την τοποθέτηση της κ. Θάνου ως διαδόχου του κ. Κυριτσάκη, θα προκύψουν ζητήματα ανεξαρτησίας του θεσμού. Κάτι ξέρει.
Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 16/12, σελ 43- fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες