Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η Νέα (Α)ταξη(ία) Πραγμάτων...


Πρωταγωνίστρια μαζικών διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων, είναι τα τελευταία 24ωρα η μικρομεσαία τάξη σε πολλές γωνιές του πλανήτη, εξαιτίας της πολιτικής σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται κι όχι μόνο. Την ώρα που...
η ενημέρωση στα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ είναι μονόπλευρη και επιλεκτική:

- 1. Στο Σαντιάγο της Χιλής οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες, ανάγκασαν τον πρόεδρο να κηρύξει την πρωτεύουσα της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκαν 7 σταθμοί του μετρό, λεηλατήθηκαν 5 τράπεζες, κόμβοι διοδίων, ένα σούπερ μάρκετ, πολλά λεωφορεία ενώ το κεντρικό κτίριο της εταιρείας ηλεκτροδότησης έγινε παρανάλωμα του πυρός (video). Ο στρατός απόψε κατεβαίνει στους δρόμους. (video)

- 2. Καζάνι που βράζει είναι και ο Λίβανος. Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι, σε συνδυασμό με την πολύχρονη διαφθορά, τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία στην εξουσία, έχουν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις (video) και βίαια επεισόδια στους δρόμους της Βηρυτού. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες (φώτο) βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής ασφυξίας που τους επιβάλλεται.

- 3. Στη Βαρκελώνη (2 video) πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών-μέλη του τοπικού κοινοβουλίου, για τον ρόλο τους στην προσπάθεια να κάνουν Δημοψήφισμα το 2017, με το ερώτημα της ανεξαρτησίας ή της παραμονής της περιοχής στην Ισπανία (κάτι που δεν είναι νόμιμο σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα, που ωστόσο βρίσκει αντίθετο μεγάλο μέρος της Καταλανικής κοινωνίας ). Η Καταλονία, είναι μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας, όμως σήμερα είναι υπερχρεωμένη (κατά το 1/3 του ΑΕΠ της) και ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν ίσχυε το ισπανικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι πλούσιες περιοχές δίνουν στις φτωχότερες.

- 4. Στη Μπογκοτά (φώτος) η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον φοιτητών που διαδήλωναν απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, που είναι αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις πόρων.







Μαρία Δεναξά (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες