Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ο Αλέν Ντελόν είναι ο ορισμός του ζεν πρεμιέ

“Η ιστορία της ζωής μου είναι τόσο απίθανη, ώστε κανένας δημοσιογράφος δεν θα ήταν ικανός να
την γράψει” είχε πει ο Αλέν Ντελόν, ο γόης του γαλλικού κινηματογράφου, ο οποίος ακόμα και σήμερα στα 84 του χρόνια, καταφέρνει να διατηρεί την γοητεία και την αβίαστη κομψότητα που τον έκαναν είδωλο του στυλ για πολλούς άντρες και κρυφό πόθο όλων των γυναικών.
Η καριέρα του ξεκίνησε να ανθίζει την δεκαετία του ’60 και δεν υπήρχε κανένας άντρας με μεγαλύτερη σιγουριά για τις ικανότητες του στον χώρο της 7ης τέχνης. Αυτή του η αυτοπεποίθηση ήταν εμφανής και στους πολυάριθμους κινηματογραφικούς ρόλους που ανέλαβε να παίξει – από τον Τομ Ρίπλεϊ στο “Γυμνοί στον Ήλιο” (1960) έως τον Τζεφ Κοστέλο στο “Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο” (1967) – αλλά και από τις πολλές φωτογραφίες του στην Γαλλική Ριβιέρα.

Είναι γνωστό ότι απέρριψε το Χόλιγουντ με την άρνηση του να μάθει αγγλικά, και προτίμησε να κάνει καριέρα στην πατρίδα του, τη Γαλλία. Αυτή ωστόσο δεν ηταν η πρώτη επαναστατική κίνηση του Ντελόν. Όταν ήταν μικρότερος κατάφερε να αποβληθεί από όλα τα δημόσια σχολεία που πήγε, ενώ στα 18 του κατετάγη εθελοντής στο Πολεμικό Ναυτικό και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στα κρατητήρια, αφού είχε διάφορα μπλεξίματα. Αυτή η άρνηση συμμόρφωσης ήταν εμφανής και στα επαγγελματικά βήματα του Ντελόν, στην προσωπική του ζωή, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ντυνόταν. Έδινε την εντύπωση ότι δεν τον ενδιέφερε και πολύ για αυτά που φορούσε, σε αντίθεση με τους ομολόγους του στο Χόλιγουντ, όπως ο Κάρι Γκραντ και ο Κλαρκ Γκέιμπλ, οι οποίοι ήταν αναμφισβήτητα καλοντυμένοι με έναν “ατσαλάκωτο” τρόπο.
Το στυλ του την δεκαετία του ’60 ήταν αξιοσημείωτο και λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να φορέσουν ένα κοστούμι όπως αυτός. Προτιμούσε το απλό tailoring με τα ρούχα του να είναι στις αποχρώσεις του μπλε και του γκρι, ενώ όταν έπρεπε να φορέσει γραβάτα για κάποια επίσημη περίσταση, συνήθως επέλεγε μια πλεκτή ή μεταξωτή, σε σκούρο χρώμα. Γενικά απέφευγε τις ποσέτ, ενώ το πιο αξιοσημείωτο αξεσουάρ του ήταν ένα τσιγάρο που κρεμόταν απαλά από την άκρη του στόματος του. Όταν ντυνόταν casual, προτιμούσε μια πλεκτή μπλούζα, υφασμάτινο παντελόνι και ένα ζευγάρι slip ons.
Περιέργως υπάρχουν λίγα πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε για το στυλ του Ντελόν, παρά το γεγονός ότι έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος τους ανδρικού πλυθησμού. Δεν έχουμε να σας πούμε κάποιο μυστικό ή κάποιους συνδυασμούς για να το επιτύχετε, απλά να επιλέγετε καλοραμμένα ρούχα που σας κολακεύουν.

Υπάρχει μια σκηνή στο “Γυμνοί στον Ήλιο”, όπου περπατάει σε μια ιταλική αγορά με ένα τσιγάρο κολλημένο στα χείλη και το σακάκι του τέλεια ριγμένο πάνω από τον ώμο του. Φοράει ένα άσπρο πουκάμισο με τα μανίκια του γυρισμένα, και ένα απλό γκρι παντελόνι. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτά που φορούσε, αλλά σε αυτή τη σκηνή καταλαβαίνουμε την έννοια του “cool”. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, η έκφραση ” Δεν έχει σημασία τι φοράτε, αλλά πως το φοράτε”, αντικατοπτρίζει αρκετά το στυλ Ντελόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες