Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πάιατ «αδειάζει» την Τουρκία...


«Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος» ξεκαθάρισε μιλώντας σε...
δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Mιλώντας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια σύνορα διαφέρει από την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και έστειλε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Επίσης, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την ανατολική Μεσόγειο ως χώρο σταθερότητας και συνεργασίας και γι' αυτό στηρίζουν εξάλλου και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. 

Παράλληά, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, διπλωματική πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρέθηκε στην Αθήνα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να βρεθεί θετική ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο. Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε και ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες