Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Πύργος: Έφυγε από την ζωή ο «Βαλέσα» της Ηλείας, Παναγιώτης Μπρης

Έφυγε από την ζωή το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός Παναγιώτης Μπρής,  γνωστός στο Πανελλήνιο ως «Βαλέσα» της Ηλείας, λόγω της καθόδου του ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτές στις εκλογές του 1981.
Ο Παναγιώτης Μπρης ήταν ένα λαϊκό παιδί που είχε διαταχθεί να πολεμήσει στην Κορέα το 1951, που ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια δουλεύοντας στα ανθρακωρυχεία (1957-1969) και που κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ηλεία, με στόχο να αλλάξει προς το
καλύτερο τη ζωή των φτωχών συμπολιτών του.
Η δική του ζωή μέσα από τα επαγγέλματα που άσκησε (αγρότης, κουρέας, τζαμάς, φωτογράφος, ψαράς, κηροπλάστης, μηχανικός αυτοκινήτων, σαμαράς, πεταλωτής κ.λπ.) φαίνεται πως τον είχε εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να βγει, να εκτεθεί και να μιλήσει για τα προβλήματα των πολλών.
Ποιος ήταν ο «Βαλέσα» της Ηλείας
Οκτώβριος του 1981. Ο λαός ετοιμάζεται να στείλει την δεξιά οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν μια νέα πολιτική δύναμη αναδύεται στην Ηλεία: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Μπρης, ο Βαλέσα της Ηλείας, κατάφερε να επικοινωνήσει με τη διάχυτη λαϊκή ενεργοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των ημερών.
Το παρόν τεκμήριο καταγράφει σε 56 σελίδες την προεκλογική περιοδεία του Παναγιώτη Μπρη στην Ηλεία, τις ομιλίες στους κύριους σταθμούς της και τις διεργασίες στο χώρο των ανεξαρτήτων υποψηφίων του νομού. Το έργο αποτελεί προϊόν του Γεωργίου Κοσμόπουλου-Σωκράτη, ο οποίος συνόδευσε τον Μπρη στην περιοδεία του, κατέγραψε τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποτύπωσε σε πολυάριθμες φωτογραφίες τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά.
Ο Παναγιώτης Μπρης συγκέντρωσε συνολικά 106 ψήφους, αποτυγχάνοντας να υπερβεί τις 122 που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο της Επαναστατικής Αριστεράς ( πρόκειται για τη γνωστή συμμαχία ΚΚΕ(μ-λ) και της Κ.Ο. Μαχητής). Ο Γιάννης Φραγκανδρέας εξασθενημένος από την αποστασία των οπαδών του συγκέντρωσε 13 ψήφους.

patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες