Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Eυρωπαίοι ΥΠΕΞ: "Βέτο" της Κύπρου στις κυρώσεις στη Λευκορωσία ...


Πρώτες κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για τη Λιβύη... 

 Η Κύπρος άσκησε βέτο στις προσπάθειες των εθνικών ηγετών της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις κατά... περίπου 40 αξιωματούχων της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, μεταδίδει η DW. 

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, η Κύπρος, η οποία έχει καλές σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση που υποστηρίζει τον Λουκασένκο, ήθελε να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της λευκορωσίας με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω διαφωνίας σχετικά με τη γεώτρηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. 
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics καταδίκασε τις ενέργειες της Κύπρου σε ένα tweet, λέγοντας ότι "στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους Λευκορώσους, στις κοινωνίες μας και σε ολόκληρο τον κόσμο".
Φωτογραφία προφίλ, ανοίγει τη σελίδα προφίλ στο Twitter σε νέα καρτέλα
Discussing many issues in #EU #FAC, including #Belarus. It is regrettable that today we could not decide on sanctions on violations of human rights there due to “a hostage taking” by a member state. Sends a wrong signal to Belarusians, our societies and the whole world
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου, ο οποίος επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ. 

 Κυρώσεις σε βάρος τουρκικής εταιρίας για "σπάσιμο" του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη 

 Στο μεταξύ, η ΕΕ αποφάσισε σήμερα κυρώσεις σε τρεις εταιρείες - μία από την Τουρκία, μία από το Καζακστάν και μία από την Ιορδανία - για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο AFP και όπως μεταδίδει το Alarabiya. 
 Οι υπουργοί Εξωτερικών από το μπλοκ υπέγραψαν τα μέτρα, τα οποία παγώνουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ που κατέχουν οι εταιρείες, καθώς και τις αποκόπτουν από τις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ και τους απαγορεύουν να συνεργάζονται με οποιονδήποτε στο μπλοκ.
 Οι κυρώσεις αφορύν και δύο φυσικά πρόσωπα για την προμήθεια πολεμικού υλικού στη Λιβύη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τις πρώτες ανεξάρτητες κυρώσεις της ΕΕ που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Λιβύη...

 Πηγή:thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες