Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΟΗΕ: Μέχρι το Σάββατο πρέπει να έχουν φύγει όλοι οι ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη


ΟΗΕ: Μέχρι το Σάββατο πρέπει να έχουν φύγει όλοι οι ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη

Μέχρι το Σάββατο όλοι οι ξένοι μαχητές που βρίσκονται στη Λιβύη, τζιχαντιστές, παραστρατιωτικοί, μισθοφόροι, θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σε αποχώρηση όλων

των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη έως το Σάββατο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου που υπεγράφη από τις αντιμαχόμενες πλευρές μετά από χρόνια συγκρούσεων που δίχασαν το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Βόρειας Αφρικής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει επίσης την ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη και τις δυνάμεις του στρατάρχη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη (Κυρηναϊκή) και τη νότια χώρα, «να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους, να βρουν μια διαρκή πολιτική λύση στη σύγκρουση, να επιλύσουν οικονομικά ζητήματα και να μετριάσουν την ανθρωπιστική κρίση».

Σε μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, ο Γκουτέρες χαιρέτισε τον οδικό χάρτη που ενέκρινε το «Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» -75 εκπρόσωποι από το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της χώρας- που έχουν αναλάβει να οδηγήσουν τη Λιβύη σε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Γκουτέρες ενθάρρυνε χώρες που υποστηρίζουν και τις δύο λιβυκές παρατάξεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός «χωρίς καθυστέρηση», συμπεριλαμβανομένης της «διασφάλισης της αποχώρησης όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη και τον πλήρη και άνευ όρων σεβασμό του εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Προέτρεψε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως UNSMIL, «μια σαφή αλλά ευέλικτη εντολή» για την υποστήριξη ενός μηχανισμού υπό την ηγεσία της Λιβύης για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι ψήφισμα του Συμβουλίου που περιγράφει τον ρόλο του ΟΗΕ πιθανότατα θα εκδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Γκουτέρες συνέστησε να αναπτυχθούν διεθνείς επιτηρητές στη Λιβύη υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ για την τήρηση τη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου έχοντας ως βάση τους τη στρατηγική πόλη-λιμάνι Σύρτη, την πύλη προς τα μεγάλα πετρελαϊκά πεδία και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της χώρας.

Είπε ότι μια ομάδα προόδου πρέπει να σταλεί και στην Τρίπολη ως πρώτο βήμα για «να παρέχει τα θεμέλια για έναν ευρύτερο μηχανισμό παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Σύρτη».

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή της Λιβύης, λέγοντας ότι η επανένωση των θεσμών ασφαλείας της χώρας θα συνέβαλλε «στην άμβλυνση του κινδύνου» του Ισλαμικού Κράτους κι άλλων ανασυγκροτημένων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων.

«Αν και λειτουργικά εξασθενημένο ως αποτέλεσμα μιας σειράς αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, το Ισλαμικό Κράτος… και ένα δίκτυο υποστήριξης της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) παραμένουν απειλή στη Λιβύη», είπε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ρόλος των εθνών μελών του ΟΗΕ και των περιφερειακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, «είναι κρίσιμος»

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα ότι τα πρόσφατα γεγονότα «θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά στο τέλος του διχασμού σε αυτήν τη σημαντική αραβική χώρα».

Κάλεσε τους αλλοδαπούς μαχητές και τους μισθοφόρους να απομακρυνθούν έως την προθεσμία του Σαββάτου και προέτρεψε μια λύση στην απειλή που θέτουν οι ένοπλες ομάδες και οι πολιτοφυλακές.

Προειδοποίησε ότι αν δεν συμβεί αυτό «η χώρα δεν θα απολαύσει καμία σταθερότητα ούτε θα υπάρξει συμφωνία για τη μεταβατική φάση και την προετοιμασία για τις επερχόμενες εκλογές».

Ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ δεσμεύθηκε υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για την προετοιμασία και την παρακολούθηση των εκλογών του Δεκεμβρίου.tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες