Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

«Στον πάγο» μπήκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες...


Σε θερμοκρασίες κατάψυξης υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα του Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα... νησιά του ΒΑ Αιγαίου. 

 Τα καμπ σε Χίο και Μυτιλήνη –αποδείχθηκαν ακόμη μια φορά– ευάλωτα στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύουν σε σκηνές που ελάχιστη ή και καθόλου προστασία δεν προσφέρουν, όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Στη Χίο η ηλεκτρική εγκατάσταση στη ΒΙΑΛ σταμάτησε να παρέχει ρεύμα το Σάββατο το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εκεί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αφόρητο κρύο με μοναδικό εφόδιο τις κουβέρτες και τους υπνόσακου. 

 Το χιόνι ευτυχώς δεν έφτασε μέσα στο καταυλισμό αλλά έπεφτε από νωρίς στα γύρω βουνά, καθηλώνοντας το θερμόμετρο σε θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους τέσσερις βαθμούς ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έδειχνε το μηδέν. Παράλληλα σταμάτησε και η παροχή νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να μαγειρέψουν. 

 Το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα εντάθηκε αρχές της εβδομάδας που πέρασε, αλλά παρά την έγκαιρη πρόβλεψη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως φαίνεται ουδεμία μέριμνα υπήρξε ώστε οι άνθρωποι να μη στερηθούν τα βασικά αγαθά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας που απαγορεύει τη μετακίνηση τους σε θερμαινόμενους χώρους. 

 Ανάλογο πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια αντιμετώπισε και ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ με αποτέλεσμα ρεύμα να υπάρχει ελάχιστες ώρες μέσα στο 24ωρο. Να σημειωθεί ότι στο Καρά Τεπέ και ειδικότερα στο καταυλισμό που αντικατέστησε αυτόν της Μόριας οι 7.5000 πρόσφυγες λίγες ημέρες πριν πλημμύρισαν ακόμη μία φορά, ενώ ο καταυλισμός στα μέσα της εβδομάδας βρέθηκε στο επίκεντρο ανεμοθύελλας που παρέσυρε τα πάντα Τέλος να σημειώσουμε ότι ο χιονιάς στη Χίο έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί όπου το Υπουργείο επιθυμεί να κατασκευαστεί η νέα δομή σε αντικατάσταση της ΒΙΑΛ. 

 Αντίστοιχα στη Λέσβο το χιόνι έπληξε όλη τη δυτική και βόρεια πλευρά. Και στα δύο νησιά προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο... 

 Πηγή:efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες