Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η άσκηση που πρέπει να απασχολήσει το ΓΕΕΘΑ: Πως μια δύναμη 100 Βρετανών διέλυσε 1.500 Αμερικανούς

Μια δύναμη 100 Βρετανών Πεζοναυτών κατάφερε να νικήσει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο μια δύναμη 1.500 Αμερικανών στρατιωτών σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ η νίκη των Βρετανών ήταν τόσο γρήγορη και αναπάντεχη, που τα σενάρια πολέμου διακόπηκαν.

Η άσκηση διεξήχθη σε περιβάλλον αστικού πολέμου και οι 100 Βρετανοί χωρισμένοι σε 8 ομάδες των 12 ατόμων κατάφεραν να νικήσουν τη δύναμη των 1.500 Αμερικανών οι οποίοι υπερασπίζονταν ένα  οικιστικό συγκρότημα χρησιμοποιώντας drones με τα οποία κατάφεραν να εντοπίσουν τα ασθενή σημεία της άμυνας των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τη Sun εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της άσκησης ήταν και ο  ίδιος ο Βρετανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων  στρατηγός Sir Nick Carter ο οποίος δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα της άσκησης ανέτρεψε τις αρχές του πολέμου. Η μάζα σε ένα στράτευμα δεν αντιπροσωπεύει πλέον αυτό που ήταν παλιά.

Όλα πλέον έχουν σχέση με την δράση. Εάν συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου σε ένα περιορισμένο χώρο είσαι ευάλωτος.

Στο σύγχρονο πεδίο της μάχης θέλεις τη μέγιστη διασπορά των δυνάμεων η οποία θα μεταδόσεις στον αντίπαλο το στοιχείο της  αμφιβολίας. Μετά απλώς θα αναπτύξεις αναλώσιμα μέσα για τα οποία δεν σε νοιάζει και εάν τα χάσεις», σημείωσε ο Βρετανός Α/ΓΕΕΘΑ.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρχιπλοίαρχος Dan Cheeseman, επικεφαλής του τμήματος προηγμένων όπλων ο οποίος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της άσκησης άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί Πεζοναύτες ήταν drones από όπου πραγματοποιούσαν προσομοιώσεις με αφέσεις πυρομαχικών όπως απλές χειροβομβίδες ή με τηλεχειριζόμενα βλήματα όλμου, σύμφωνα πάντα με τα βρετανικά δημοσιεύματα.

«Εάν είχαμε αυτόν τον εξοπλισμό στο Αφγανιστάν σίγουρα θα σώζαμε πολλές ζωές», είπε κελευστής του βρετανικού Ναυτικού.

Παράλληλα εξετάστηκε και η χρήση μεγαλύτερων διαστάσεων ελικοπτέρων drones για τη μεταφορά πυρομαχικών έως και την απομάκρυνση τραυματιών από το πεδίο της μάχης.

Τα διδάγματα της άσκησης πρέπει να απασχολήσουν και την στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, καθώς το κύριο σημείο είναι  ότι ο αριθμός δεν παίζει καμία σημασία στις συρράξεις αλλά η τεχνολογία των συστημάτων drones.

Με τον ΕΣ να αντιμετωπίζει ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά στράτευμα όπως είναι το τουρκικό η εμπλοκή τεχνολογιών όπως τα drones καθίσταται όχι απλά αναγκαία αλλά επιβεβλημένη. Και ο ΕΣ έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες