Τρίτη 13 Απριλίου 2021

 

Κύκλωμα super cars: Λύνοντας την Bentley τους «έδεσε» η ΕΛ.ΑΣ.


Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, ο 56χρονος γυναικολόγος πήγε στο τμήμα ασφαλείας του αεροδρομίου και κατήγγειλε ότι η μαύρη Bentley που είχε σταθμεύσει στο parking του «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν από την αναχώρησή του για το εξωτερικό είχε κάνει φτερά: «Αφού πέρασα από τα προβλεπόμενα τεστ και τον διαβατηριακό έλεγχο, πήγα προς το πάρκινγκ. Φτάνοντας όμως στο σημείο διαπίστωσα ότι άγνωστος είχε αφαιρέσει το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας μου», κατέθεσε στους αστυνομικούς. Ετσι άρχισε να εκτυλίσσεται η υπόθεση της ασφαλιστικής απάτης, με εικονικές κλοπές πολυτελών οχημάτων, που αποκαλύφθηκε από το τμήμα ασφαλείας του αεροδρομίου. 

Πρωταγωνιστής ένας 56χρονος ιδιοκτήτης μάντρας με μεταχειρισμένα super cars στην Κηφισιά, ο

οποίος και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για απάτες με αυτοκίνητα, υπεξαίρεση, πλαστογραφία κ.ά. Ρόλο συνεργών στην απάτη αποδίδει η αστυνομία σε ακόμα έξι άτομα, ανάμεσα στα οποία η σύζυγός του, ο γυναικολόγος και τέσσερις μηχανικοί – ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. 

Το σχέδιο ήταν απλό: πούλησε τη μαύρη Bentley Arnage στον γυναικολόγο αντί –υποτίθεται– του ποσού των 170.000 ευρώ, με την πραγματική τιμή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πάντως να μη ξεπερνά τις 80.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, συνήψε ένα βαρύ συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο σε περίπτωση κλοπής της Bentley θα απέφερε αποζημίωση 200.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 56χρονος θα εισέπραττε τις 100.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα μοιράζονταν οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Στη συνέχεια, θα μετέφεραν το δήθεν κλεμμένο όχημα σε κρυφό συνεργείο – διαλυτήριο. Είτε θα το αποσυναρμολογούσαν προκειμένου να πουλήσουν τη μηχανή και τα άλλα εξαρτήματα ως ανταλλακτικά είτε –πιο πιθανό στην περίπτωση της Bentley– θα πείραζαν τον αριθμό πλαισίου της πριν τη βγάλουν εκ νέου για πώληση.

kykloma-super-cars-lynontas-tin-bentley-toys-edese-i-el-as0

Το χρονικό 

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου ο γυναικολόγος στάθμευσε τη μαύρη Bentley στο πάρκινγκ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Λίγη ώρα αργότερα, ο 56χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας στην Κηφισιά μετέφερε στο αεροδρόμιο τον 42χρονο Βούλγαρο υπάλληλό του. Εκείνος πήγε κατευθείαν στο σημείο όπου ήταν σταθμευμένη η Bentley. Με κλειδί άνοιξε την πόρτα, έβαλε μπροστά τη μηχανή και έφυγε από τον χώρο του αεροδρομίου. 

Οσα ακολούθησαν περιέγραψε ο 42χρονος αλλοδαπός στην κατάθεση – ομολογία του αμέσως μετά τη σύλληψή του: «Πήγα με την Bentley στο συνεργείο της Αρτέμιδος στη Μεταμόρφωση όπου με περίμενε ένας Πακιστανός. Πήγα σπίτι μου να αλλάξω και να φορέσω τα ρούχα της δουλειάς. Επειτα επέστρεψα στο συνεργείο και μαζί με τον Πακιστανό βγάλαμε όλα τα ανταλλακτικά από την Bentley. Το επόμενο βράδυ το κουφάρι φορτώθηκε σε τρέιλερ και με λευκό Lada Niva που οδηγούσε ο Τάκης (σ.σ. πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της μάντρας με τα μεταχειρισμένα super cars) το μεταφέραμε και το ξεφορτώσαμε λίγα μέτρα πιο κάτω». Προϋπόθεση άλλωστε για την επιτυχία του σχεδίου ήταν το κουφάρι της Bentley να βρεθεί από την αστυνομία ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η κλοπή. Στο μεταξύ, πάντως, οι αστυνομικοί, μελετώντας τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στον χώρο του αεροδρομίου, την Αττική Οδό και στο σημείο όπου εγκαταλείφθηκε ο σκελετός του πολυτελούς οχήματος κατάφεραν να αποκαλύψουν την απάτη και να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. 

«Από την από 9 Μαρτίου Εκθεση Επισκόπησης Βιντεοληπτικού Υλικού προκύπτει ότι την 9.09 μ.μ. της 25ης Φεβρουαρίου το κλαπέν όχημα μεταφέρθηκε με τρέιλερ το οποίο ήταν προσδεμένο σε όχημα μάρκας Lada Niva στην Α΄ πάροδο Μεταμόρφωσης, όπου ανευρέθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Από αυτό είχαν αφαιρεθεί πολλά ανταλλακτικά του, τα μηχανικά στοιχεία του, πόρτες, καπό, ρόδες, κινητήρας κ.ά.», αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Οι συνομιλίες

Αποκαλυπτικές είναι και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση που η αστυνομία κατέγραφε εν αγνοία τους. «Πιάσανε και λύσανε το Bentley ρε οι μ…, το λύσανε, το κάνανε κουρκούτι. Δεν την κάνει πρώτη φορά τη δουλειά, την έκανε και με την Porsche του Σπ… (σ.σ. αναφορά σε τηλεπερσόνα) αυτή τη δουλειά», ακούγεται να λέει μηχανικός, μέλος του κυκλώματος, σε συνομιλητή του. Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους, ο μηχανικός ακούγεται να σχολιάζει δηκτικά το σχέδιο της απάτης: «Το πρωί το πήρανε, το δηλώσανε κλοπή το βράδυ και μετά από πέντε λεπτά το βρήκανε λυμένο. Κλέψανε το αυτοκίνητο 9 η ώρα παραδείγματος χάρη και στις 10 ήταν λυμένο, όλο, σώβρακο…  ακούς; Τον καλύτερο μηχανικό της Bentley να πάρεις και να του δώσεις και δέκα μαστόρους σε μία ώρα δεν το λύνουν το αμάξι».  

Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν την 3η Απριλίου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις ότι έχουν επαναλάβει άλλες τουλάχιστον δύο φορές την ίδια ασφαλιστική απάτη με εικονικές κλοπές και διεκδίκηση ασφαλίστρων με ένα Dodge Viper και ένα Porsche Cayenne.

Στις προανακριτικές τους απολογίες οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ομολόγησαν τη συμμετοχή τους και υπέδειξαν τον 56χρονο έμπορο αυτοκινήτων ως τον εμπνευστή της απάτης. 

Ο γυναικολόγος, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι τον Νοέμβριο του 2020 του πρότεινε να του μεταβιβάσει την Bentley για διάστημα τεσσάρων μηνών προκειμένου να κινήσει το ενδιαφέρον ενός αγοραστή. Είπε ακόμα ότι στο διάστημα που έλειπε στο εξωτερικό του τηλεφώνησε και του είπε ότι το αυτοκίνητο είχε αφαιρεθεί από το αεροδρόμιο και του υπέδειξε να δηλώσει κλοπή αμέσως μόλις επιστρέψει. «Φοβήθηκα πολύ και ακολούθησα τις οδηγίες και κατευθύνσεις», κατέθεσε απολογούμενος. 

Ούτε μία ούτε δύο, 232 υποθέσεις

Εξίσου επιβαρυντικές για τον 56χρονο είναι οι καταθέσεις και των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Ο ένας από τους συλληφθέντες μηχανικούς, για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι «στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 μου είπε ο… (σ.σ. αναφέρει το όνομα του εμπόρου μεταχειρισμένων) ότι μόλις περάσει ΚΤΕΟ το Dodge να το λύσω και να το δέσω και θα μου έδινε 4.000 ευρώ και ότι αυτό το έκανε για να πάρει λεφτά από την ασφάλεια». Αναφέρθηκε ακόμα στην εικονική κλοπή ενός Porsche Cayenne το οποίο «έλυσε κάποιος Π…δης, τον οποίο έπιασαν πρόσφατα από τα κεντρικά της ασφάλειας για παρόμοιες υποθέσεις». Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2021 το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις με κλοπές αυτοκινήτων και ασφαλιστικές απάτες στα αστυνομικά χρονικά. Ταυτοποιήθηκαν συνολικά ούτε μία ούτε δύο, αλλά 232 υποθέσεις. 

Γιάννης Σουλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες