Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Οι σίγουροι, οι σκεπτικοί και οι εκπλήξεις...


Στις ιδρυτικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής το 2017 όλοι σχεδόν συμφωνούσαν ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί ήταν πολλοί. Συνολικά εννέα άτομα έδωσαν τη μάχη του σταυρού (Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης) και μάλιστα χρειάστηκε να... στριμωχτούν, προκειμένου να χωρέσουν στο τηλεοπτικό στούντιο όπου πραγματοποιήθηκαν τα ντιμπέιτ. 

Ωστόσο με τον τρόπο του ο καθένας από τους διεκδικητές συνέβαλε στην εντυπωσιακή συμμετοχή των 210 χιλιάδων πολιτών στην ανοιχτή κάλπη που είχε στηθεί σε όλη τη χώρα εκείνον τον Νοέμβριο.

Ως γνωστόν μέχρι το τέλος του 2021 η ίδια διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί στο κόμμα της Κεντροαριστεράς και οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ορόσημο θεωρείται η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς σε αυτή θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και οι λοιπές λεπτομέρειες. 

Μέχρι σήμερα έχει ξεκαθαριστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν με ανοιχτή ψηφοφορία βάζοντας τέλος στα σενάρια για κλειστό μητρώο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος θέλει να λάβει μέρος θα ψηφίζει και θα εγγράφεται μέλος ή φίλος την Κυριακή των εκλογών.

Τουλάχιστον τρεις

Πόσοι όμως θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι αυτή τη φορά; Στο εν λόγω ερώτημα τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν… Ακόμη είναι σχετικά νωρίς και δεν έχουν ανοίξει άπαντες τα χαρτιά τους, ενώ ορισμένοι το ζυγίζουν καλά πριν από τις οριστικές αποφάσεις τους. Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι θεωρούνται σίγουροι, δύο το σκέφτονται και ίσως προκύψει κάποια έκπληξη στη συνέχεια. Κανείς πάντως δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να προβλέψει τον «συνωστισμό» υποψηφιοτήτων που είχε σημειωθεί προ τετραετίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως «κλειδωμένες» εκλαμβάνονται οι υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η νυν επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 κρατά τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη συνέχεια ενσωματώθηκε στον ευρύτερο ενιαίο φορέα. Επί των ημερών της το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενισχύθηκε φτάνοντας στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο 8,1% (από το 6,29% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 και το 4,7% του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς).

Η κ. Γεννηματά, αν και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει αριστερόστροφη ρητορική και αντιπολιτεύεται σκληρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εντούτοις κρατά κλειστή την πόρτα προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον εκτιμά ότι η ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι κάτι εφικτό.

Είναι βουλευτής από το 2012, έχει διατελέσει υπουργός σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, ενώ έχει περάσει από την αυτοδιοίκηση ούσα υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς τη δεκαετία του 2000. Στις εκλογές για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς το 2017 είχε κόψει πρώτη το νήμα στον β’ γύρο με 56,7%, κερδίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος είχε λάβει 43,2%.

Τη ρεβάνς με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση θα επιχειρήσει να πάρει ο τότε και τώρα βασικός αντίπαλός της και ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο 42χρονος Κρητικός, με καταγωγή από το Ηράκλειο και το Οροπέδιο Λασιθίου, διαθέτει πλέον σημαντική εμπειρία και έργο στις Βρυξέλλες έχοντας εκλεγεί δύο φορές (2014 και 2019), ενώ τυχόν ανάδειξή του στην ηγεσία θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή του στην Αθήνα και την ολοκληρωτική ενασχόλησή με την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ από μικρός, το 2013 αναδείχτηκε γραμματέας σε ηλικία 34 ετών. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να απειλήσει το δίπολο Μητσοτάκη - Τσίπρα. Ο ίδιος τηρεί για την ώρα χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι στόχος του είναι να καταστήσει εκ νέου τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνίστρια με βάση τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές και αξίες.

Παλιά «καραβάνα» στην πολιτική ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής επί 20 χρόνια, υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, θα είναι υποψήφιος αρχηγός για δεύτερη φορά, αφού η παρθενική του απόπειρα ήταν το 2015 και πάλι απέναντι στη Φώφη Γεννηματά (και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί μια επιθετική τακτική προώθησης της υποψηφιότητάς του αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας, με αποτέλεσμα να εγκαλείται για ανακύκλωση εσωστρέφειας.

Από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστά του και να μετέχει στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας, διότι αλλιώς κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα «αχρείαστο κόμμα». Απορρίπτει την όποια διαβούλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν είναι εξίσου αρνητικός προς τη Ν.Δ. Επίσης έχει προαναγγείλει κάλεσμα επαναδραστηριοποίησης σε παλιά προβεβλημένα στελέχη του χώρου.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ανάμεσα σε όσους σκέφτονται σοβαρά να είναι υποψήφιοι ανήκει ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος το 2019 διεκδίκησε τον Δήμο Αθηναίων λαμβάνοντας το πολύ ικανοποιητικό ποσοστό τού 13,2%. Πεποίθησή του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και ότι το ιδεολογικό του φορτίο και οι τομές που κατάφερε δεν έχουν διαγραφεί από τη μνήμη των πολιτών.

Στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους πρέπει να περιληφθεί και ο «παπανδρεϊκός» Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός έχει αντιδεξιό στίγμα στον λόγο του, αποκλείει τη συνεργασία με τη Ν.Δ., πιστεύει στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης και επιθυμεί το Κίνημα Αλλαγής να επαναφέρει τον ιστορικό τίτλο τού ΠΑΣΟΚ στην ονομασία του.

Εσχάτως κυκλοφόρησε η φήμη ότι υποψηφιότητα ίσως έθετε και ο νεαρός γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μανώλης Χριστοδουλάκης. Οπως εκτιμούν ορισμένες πηγές, αυτό θα είχε νόημα στην εκδοχή που η Φώφη Γεννηματά αποφάσιζε να μην κατέβει. Ετσι μέρος της δεξαμενής των ψηφοφόρων της θα διοχετεύονταν στο 30χρονο στέλεχος ως υποθήκη για το μέλλον. Αλλά το σενάριο αυτό, με όσα ισχύουν επί του παρόντος, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες