Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Ρώσικος στρατός στα νότια της Αρμενίας...



Δύο προπύργια της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στήθηκαν στην περιοχή Σιούνικ κοντά στο Αζερμπαϊτζάν.
 Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έστησαν δύο νέες στρατιωτικές τοποθεσίες ως... «πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας» μετά τις συγκρούσεις του περασμένου έτους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την ρωσική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν ενώ ο ρώσικος στρατός έχει ήδη μια στρατιωτική βάση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Δύο προπύργια της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στήθηκαν στην περιοχή Σιούνικ» μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο αναφορά του Πασινιάν στο αρμένικο κοινοβούλιο.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, του αζερικού θύλακα του Ναχτσιβάν και του Ιράν. «Είναι μια επιπλέον εγγύηση ασφαλείας, όχι μόνο για την περιοχή Σιούνικ μα και για την Αρμενία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

 
Στο μεταξύ, ο αρμένιος υπουργός Άμυνας δήλωσε τον Φεβρουάριο πως το Γερεβάν επιδίωξε επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας, που εδρεύει στο Γκιούμιρ στα βορειοδυτικά, και την ανάπτυξη κάποιων ρωσικών δυνάμεων πιο κοντά στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με αρμενικές δυνάμεις στη μάχη των έξι εβδομάδων. Μετά τη διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν με μια συμφωνία που απέφερε εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν και καθιέρωσε την παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή της σύγκρουσης.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες