Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ιταλικη μαφία: Αποφυλακίστηκε μετά από 25 χρόνια ο «νονός» Μπρούσκα - Ποιός είναι




Το 1993 ο Μπρούσκα και οι συνεργοί του δολοφόνησαν τον μικρό Τζουζέπε Ντι Ματέο γιο του μαφιόζου Σαντίνο Ντι Ματέο και διέλυσαν το πτώμα του μέσα σε οξύ, προκαλώντας αποτροπιασμό και σοκ σε όλη την Ιταλία.






    
       
       
       
       
       

    



Μετά από 25 χρόνια φυλάκισης, η ιταλική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του μαφιόζου «νονού» Τζοβάνι Μπρούσκα, 64 ετών, ο οποίος είχε καταδικασθεί συνολικά σε 26 χρόνια κάθειρξης. Λόγω καλής διαγωγής εντός της φυλακής και της συνεργασίας του με τις δικαστικές αρχές, διατάχθηκε η απελευθέρωσή του ένα χρόνο πριν εκτίσει ολόκληρη την ποινή του.

Μεταξύ άλλων, ο Μπρούσκα είχε ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή στον δικαστικό Τζοβάνι Φαλκόνε, τη σύζυγό του και τους αστυνομικούς που τους προστάτευαν, το 1992 στην Σικελία.

Μετά από ένα χρόνο είχε κύριο ρόλο στην απαγωγή και δολοφονία του 13χρονου γιού του μαφιόζου Σαντίνο Ντι Ματέο, ο οποίος είχε αρχίσει να συνεργάζεται με την δικαιοσύνη. Ο Μπρούσκα και οι συνεργοί του δολοφόνησαν τον μικρό Τζουζέπε Ντι Ματέο και διέλυσαν το πτώμα του μέσα σε οξύ, προκαλώντας αποτροπιασμό και σοκ σε όλη την Ιταλία.

Παράλληλα, πάντα το 1993, έδωσε το «ελεύθερο» για την τοποθέτηση εκρηκτικών σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας. Οι εκρήξεις στέρησαν την ζωή σε 10 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 106. Στόχος του οργανωμένου εγκλήματος ήταν να ασκηθεί πίεση επί του ιταλικού κράτους ώστε να βγουν από την απομόνωση των φυλακών οι πιο επικίνδυνοι μαφιόζοι που είχαν συλληφθεί.

Η σημερινή αποφυλάκιση του αρχινονού έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε όλη την Ιταλία. Ο Τύπος υπογραμμίζει ότι η μείωση της ποινής του οφείλεται και στο ότι συνεργάστηκε με την δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντας σημαντικά μυστικά της Κόζα Νόστρα.

«Πρόκειται για μια είδηση η οποία μου προκαλεί πόνο, αλλά είναι αυτό που ορίζει ο νόμος. Και πρόκειται για νόμο που θέλησε ο ίδιος ο αδελφός μου, πρέπει να τηρηθεί», δήλωσε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του Τζοβάνι Φαλκόνε, του δικαστικού-σύμβολο της μάχης κατά της μαφίας. «Οι αστυνομικές δυνάμεις και η δικαιοσύνη όμως πρέπει να τον παρακολουθούν πολύ στενά, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αρχίσει και πάλι να εγκληματεί», πρόσθεσε.

Ο αστυνομικός Λουτσιάνο Τράινα, ο οποίος συμμετείχε στην σύλληψη του Μπρούσκα το 1996, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του, την ημέρα που τον συλλάβαμε. Μιλούσε στο τηλέφωνο και ποιός ξέρει τι εντολές ετοιμαζόταν να δώσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τον συγχωρέσω, διότι πιστεύω ότι ακόμη δεν αποκάλυψε όλα τα μυστικά που γνώριζε».

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος, αναφέρθηκε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην απελευθέρωση του Τζοβάνι Μπρούσκα, τονίζοντας: «Αφέθηκε ελεύθερος; Δεν το πιστεύω. Είναι ντροπή, είναι αδικία για όλη τη χώρα. Είμαστε πάντα με το μέρος των θυμάτων και όσων έδωσαν μάχη κατά της Μαφίας»,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες