Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΝΑΤΟϊκό χαστούκι στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

enikos

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μεγάλο φιάσκο χθες, Τετάρτη 28 Ιουλίου, για τις τουρκικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Το θέμα προέκυψε στη ΝΑΤΟική άσκηση που είχε σχεδιαστεί για τις απογευματινές ώρες της 28ης Ιουλίου, 50 μίλια νότια της Κύπρου, στο FIR Λευκωσίας, στην οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν η 2η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, η γνωστή και ως SNMG2, όπως και αμερικανικά, αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη.


Παρεμπιπτόντως στην SNMG2 συμμετέχει και μία τουρκική φρεγάτα. Πριν από την εκτέλεση της άσκησης, οι ΝΑΤΟικές αρχές του CAOC TOREJON στην Ισπανία, του AIRCOM στη Γερμανία και το MARCOM στο Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για δέσμευση των περιοχών που επρόκειτο να εκτελεστεί η άσκηση, αλλά λίγο αργοπορημένα και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Αρχικά, η έκδοση αγγελίας προς τους αεροναυτιλομένους, δηλαδή ΝΟΤΑΜ, έπρεπε να εκδοθεί από την αρμόδια αρχή εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η περιοχή διεξαγωγής της άσκησης αναγνωρίζεται επίσημα παγκοσμίως και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ ότι εμπίπτει στην δικαιοδοσία του FIR Λευκωσίας. Το σχετικό αίτημα έγινε λοιπόν, πλην όμως όχι εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr φαίνεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου δήλωσε στις ΝΑΤΟικές αρχές ότι θα κάνει ότι μπορεί να καλύψει την απαίτηση προκειμένου η άσκηση να γίνει κανονικά.

Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα… Κατά τη γνωστή ανατολίτικη πρακτική της, η Τουρκία πήγε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και χωρίς να ενημερώσει κανέναν προχώρησε στην αντικανονική έκδοση 2 ΝΟΤΑΜ για την άσκηση, προσπαθώντας να «καπελώσει» λίγο πολύ τους πάντες και περισσότερο από όλους τις ΝΑΤΟικές αρχές.

Προσπάθησε δηλαδή, με ΝΑΤΟϊκό μανδύα να αναλάβει ντε φάκτο την αρμοδιότητα όλης της περιοχής. Και εκεί αρχίζουν τα ευτράπελα για την Τουρκία…

Κατ’ αρχήν ακυρώνουν τη συμμετοχή τους οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και φυσικά οι Έλληνες, οπότε η άσκηση μένει μόνο με τα τουρκικά αεροσκάφη και την SNMG2.

Αμέσως μετά, οι ΝΑΤΟϊκές αρχές καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση φεύγει από τον έλεγχό τους και δηλώνουν ότι παγώνουν όλες τις διαδικασίες δέσμευσης περιοχών για την εκτέλεση της άσκησης.

Και στο τέλος και σερβίροντας και το κερασάκι στην τούρτα, οι ΝΑΤΟικές αρχές δηλώνουν ότι κατόπιν της έκδοσης ΝΟΤΑΜ από αναρμόδια αρχή, η οποία προφανώς και σύμφωνα με τον ICAO δεν έχει δικαιοδοσία ούτε αρμοδιότητα σχετικά με την ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, η συμμετοχή ΝΑΤΟικών μονάδων στην άσκηση ακυρώνεται στο σύνολο της!

Και μένει η Τουρκία εκτεθειμένη και απομονωμένη. Πώς προσπάθησε να καλύψει το πρωτοφανές… χαστούκι; Μεταφέρει την τουρκική φρεγάτα σε εθνικό έλεγχο, η οποία αποχωρίζεται από την SNMG2 και κάνει την άσκηση μόνη της με τα τουρκικά αεροσκάφη που έσπευσαν στην περιοχή και αυτά υπό εθνικό έλεγχο, για να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά την παραβατική και αμετανόητη συμπεριφορά της ενώπιον όλων και κυρίως των ΝΑΤΟϊκών αρχών!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες