Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

“Η αγορά των 6 επιπλέον Rafale και πότε το έμαθε ο Α/ΓΕΑ”- Χρήστος Καπούτσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση


Το θέμα με την παραγγελία (αιφνιδίως) των 6 ολοκαίνουργων μαχητικών αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, δεν είναι και τόσο … αθώο! Έχει πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο και αυξημένο («αλμυρό) κόστος! Και το εντυπωσιακότερο είναι ότι , ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας το … έμαθε τελευταίος ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το άκουσε όπως και οι άλλοι Έλληνες, όταν το ανακοίνωσε ο

Πρωθυπουργός!

Η αγορά 6, επιπλέον των 18, μαχητικών αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, κατέστη αναγκαία, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου και «αναλύουν» διεξοδικά τα φιλοκυβερνητικά συστημικά ΜΜΕ, για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους. Μεταξύ αυτών ο βασικότερος είναι ότι η Τουρκία, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την επεκτατική πολιτική σε βάρος της χώρας μας (βάσιμος ο ισχυρισμός, αλλά δεν είναι και χθεσινός …) Ενώ κορυφαίος πρακτικός λόγος είναι ότι, μια πλήρης Πολεμική Μοίρα διαθέτει 24 μαχητικά αεροσκάφη και όχι 18. Επιπλέον, εξασφαλίζεται , σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η στήριξη της Γαλλίας, ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, αμφισβητώντας εμπράκτως και με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πρόκειται για διεθνή πρακτική, να «αγοράζει» ένα αδύναμο και φοβισμένο κράτος, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη από ένα ισχυρότερο. Και η πλέον διαδεδομένη μέθοδος είναι η αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων, π.χ. ΡΑΦΑΛ!

Σύμφωνα με τη δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου του γαλλικού υπουργείου άμυνας, ολοκαίνουργια, τελευταία έκδοση, θα είναι τα έξι νέα Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Στην 332 Μοίρα, θα ενταχθούν όλα τα γαλλικά μαχητικά, που θα εξελιχθεί και σε αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μαχητικό αεροσκάφος ΡΑΦΑΛ, είναι ένα σύγχρονο αεροσκάφος, που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης, καταδίωξης και καταστροφής εναέριων ή επίγειων στόχων από μεγάλη απόσταση.

Εκτιμάται, ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχουν ενταχτεί στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα 24 αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ. Το κόστος συνολικά , για τα 24 αεροσκάφη, μαζί με τα οπλικά συστήματα , θα προσεγγίσει τα 3 δισεκ. ευρώ!!

Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση μιας Πολεμικής Μοίρας 24 ΡΑΦΑΛ, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει την τουρκική ηγεσία. Και μάλιστα αυτή η ενόχληση αποτυπώνεται στον τουρκικό τύπο. Η φιλοερντογανική εφημερίδα Yeni Safak γράφει: «O φόβος για την Τουρκία, αύξησε τον αριθμό μαχητικών Rafale Σε 24», όπου και επισημαίνεται, ως επικίνδυνη για την Τουρκία, η αύξηση της αεροπορικής ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας. Ασφαλώς, εκ των πραγμάτων, μια ετοιμοπόλεμη Μοίρα ΡΑΦΑΛ, εισάγει νέα δεδομένα στους στρατιωτικούς συσχετισμούς, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια η αγορά των 6 νέων ΡΑΦΑΛ, έχει και πολιτικό παρασκήνιο «αμερικανικής εμπνεύσεως». Από την μια «εξευμενίζουμε» τη Γαλλία, αφού θα απορρίψουμε τις γαλλικές Φρεγάτες, αλλά, από την άλλη, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά των αμερικανικών φρεγατών, που θα ενισχύσουν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Βέβαια, οι αμερικανικές φρεγάτες, θα κοστίσουν «ο κούκος αηδόνι» και εννοείται ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι απεχθώς φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες και μάλιστα οι συνεπέστεροι αυτών, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Και ο ευλογοφανής ισχυρισμός αυτών που «αγοράζουν ακριβά με τα χρήματα άλλων, των φορολογουμένων», είναι «και τι θέλετε να αφήσουμε το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς Φρεγάτες, όταν η Τουρκία (βλέπε δηλώσεις Χ. Ακάρ) απαιτεί να μην επισκέπτονται το Καστελόριζο έλληνες Κυβερνητικοί αξιωματούχοι;». Ασφαλώς, δεν είναι τόσο απλά τα θέματα και ούτε είναι αυτονόητες οι απαντήσεις ακόμη και σε εύλογες ερωτήσεις …

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες