Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Οι Τσέχοι θέλουν να μάθουν τι έχει ο άρρωστος πρόεδρός τους...


Ο Ζέμαν παραμένει στο νοσοκομείο, η προεδρία δεν δίνει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του και το πολιτικό σκηνικό παραμένει στον «αέρα» μετά την ανατροπή στις πρόσφατες εκλογές.
Ο... Μίλος Ζέμαν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μία ημέρα μετά την ανατροπή στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, ωστόσο, η ενημέρωση για την κατάσταση και την πορεία της υγείας του φθάνει με το σταγονόμετρο.

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ σχεδόν πέθανε από γαστρορραγία, το 1998, οι γιατροί έδιναν ημερήσια ενημέρωση για την κατάστασή του, όμως σήμερα η πορεία δεν είναι η ίδια.

Πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα διατυπώνουν, πλέον, ερωτήσεις για το εάν ο 77χρονος πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, με την κατάσταση να προκαλεί ανησυχία ακριβώς επειδή η χώρα μόλις βρήκε από την περίοδο των εκλογών και είναι καθήκον του Ζέμαν να ορκίσει τον επόμενο πρωθυπουργό.


«Αρχίζουμε να μοιάζουμε με τη Σοβιετική Ένωση ή τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Μίκαελ Ζαντόφσκι, εκπρόσωπος του Χάβελ στις αρχές του 1990, ο οποίος τώρα είναι υπεύθυνος για την βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της χώρας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ζέμαν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος έχει επικοινωνία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα, ωστόσο η βουλή της χώρας ζήτησε επισήμως ενημέρωση επιστολής, χωρίς, όμως να πάρει μέχρι στιγμής απάντηση και το αίτημα κατατέθηκε την Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της βουλής, Μίλος Βύστρσιλ προειδοποίησε ότι η Γερουσία της χώρας έχει το συνταγματικό δικαίωμα να απαλλάξει τον Ζέμαν από τα καθήκοντά του, ενώ έδειξε να αμφισβητεί τις ενέργειες των στενών συνεργατών του προέδρου, λέγοντας ότι «δεν είναι σε καλά χέρια».

Απαντώντας σε αυτό, ο εκπρόσωπος του Ζέμαν σημείωσε ότι μια τέτοια ενέργεια προβλέπεται μόνο όταν ο πρόεδρος της χώρας είναι σε κώμα ή έχει απαχθεί, όμως «θα ήταν τρομακτική κατάχρηση εξουσίας εάν συμβεί τώρα κατά ενός ατόμου το οποίο έχει επικοινωνία και σκέφτεται. Ο πρόεδρος θα μετατρέπονταν σε όμηρο». 

Οι γιατροί του προέδρου έχουν ενημερώσει ότι ο Ζέμαν παρουσίασε επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με παλαιότερη ασθένεια, ενώ η σύζυγός του δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει. 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες