Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Έπεσε η αυλαία της υπόθεσης στο εφετείο! "Ποινές χάδι" για τους 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έκατσαν στο εδώλιο για τα βασανιστήρια του κρατουμένου Αλβανού Ίλι Καρέλι το 2014. Οι ποινές κάθειρξης του πρωτόδικου δικαστηρίου έγιναν φυλακή με αναστολή.


Του Άρη Σπίνου edolio5

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ποινές φυλάκισης τριών έως πέντε ετών , με τριετή αναστολή, στους 12 σωφρονιστικούς υπάλληλους που δικάστηκαν για βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου, Ίλι Καρέλι.

Ο βαρυποινίτης έχασε τη ζωή του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά την μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο, τον Μάρτιο του 2014. 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος (στην απλή μορφή της πράξης). Πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί για τέλεση διακεκριμένων βασανιστηρίων, πάλι σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική όμως περίσταση στην τέλεση της πράξης.

Σε συνδυασμό με την αναγνώριση και του ελαφρυντικού, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και του πρότερου έντιμου βίου που τους είχε αναγνωριστεί πρωτόδικα , οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, κατά περίπτωση.

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργo. 


Με την ίδια απόφαση, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών ο 13ος κατηγορούμενος -εξωτερικός φρουρός- ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών για προσβολή αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας προέβησαν στην πράξη τους για να “τιμωρήσουν” τον 42χρονο βαρυποινίτη, επειδή είχε δολοφονήσει τον συνάδελφό τους Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο, ο θάνατός του είχε αποσυνδεθεί από τα βασανιστήρια και αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετήθηκε χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες