Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021


Πώς να καταγγείλετε το ψευδές «πόθεν έσχες» του διπλανού!


Η καταγγελία μπορεί να είναι επώνυμη ή και ανώνυμη και σε κάθε περίπτωση υπάρχει η υπόσχεση ότι τηρείται η ανωνυμία

Τη δυνατότητα υποβολής καταγγελίας για την υποβολή ψευδούς πόθεν έσχες από υπόχρεους παρέχει η αρμόδια υπηρεσία συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η καταγγελία υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.pothen.gr/katagelia/, και αξιολογείται αναλόγως, με συγκεκριμένα κριτήρια, από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Σημειώνεται, πώς, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, για το έτος 2020, λήγει στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Οι πολίτες, ανεξάρτητα εάν έχουν οι ίδιοι υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, μπορούν μέσα από την ειδική ηλεκτρονική φόρμα, να καταγγείλουν εύκολα, υπόχρεους σε υποβολή δήλωση, για την αναγραφή ψευδών στοιχείων.

Η καταγγελία μπορεί να είναι επώνυμη ή και ανώνυμη και σε κάθε περίπτωση υπάρχει η υπόσχεση ότι τηρείται η ανωνυμία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, οι επώνυμες καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα για την άμεση εξέταση της καταγγελίας έχει το επάγγελμα και η ιδιότητα του καταγγέλλοντος.
Από τις καταγγελίες για απόκρυψη εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, που υποβάλλονται κατά καιρούς, προκύπτει, πως εκείνοι που καταγγέλλουν είναι:

  • Πρώην σύζυγοι/σύντροφοι
  • Συγγενείς 
  • Πρώην εργαζόμενοι 
  • Πρώην συνέταιροι
  • Γείτονες
  • Δυσαρεστημένοι πελάτες

Μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι καταγγελίες που γίνονται από πιο κοντινά πρόσωπα είτε με βάση τη συγγένεια είτε την εργασιακή και επιχειρηματική σχέση.

Στο πλαίσιο αυτό, η καταγγελία μιας πρώην συζύγου εναντίον του πρώην συζύγου της (ή το αντίστροφο) για κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία αυτομάτως λαμβάνει σειρά άμεσης προτεραιότητας.

Την ίδια, μεγάλη, βαρύτητα έχει και η καταγγελία ενός πρώην υπαλλήλου, ο οποίος εργάζονταν στο λογιστήριο μιας επιχείρησης και η καταγγελία αφορά στον επιχειρηματία ή σε μετόχους της. Επίσης, πρώτης προτεραιότητας προς αξιολόγηση, θεωρούνται και οι καταγγελίες από πρώην συνέταιρους.

Γενικά προτεραιοποιούνται οι καταγγέλλοντες που εκ της θέσης τους γνωρίζουν τα πράγματα «από μέσα» και τα στοιχεία που δίνουν στις ελεγκτικές αρχές είναι συγκεκριμένα και ακριβή, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς τους.

Αυτοί, αποκαλύπτουν και τυχόν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και περιεχόμενο θυρίδων ή λογαριασμούς στο εξωτερικό και γενικά, οι ελεγκτές πάνε «συστημένοι» και ψάχνουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η φόρμα καταγγελίας

Στην ιστοσελίδα https://www.pothen.gr/katagelia/ οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν το ακόλουθο μήνυμα και τις οδηγίες:
Καταγγελία σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση όσων κάνουν δήλωση "Πόθεν έσχες".
Εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι επώνυμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, με βάση την ιδιότητα / επάγγελμα του καταγγελόμενου.

Για να υποβάλετε ερωτήματα για το πόθεν έσχες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2104802100.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες