Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Ένα απλοϊκό μάθημα πολιτικής οικονομίας : Η Μάσκα !
Η επανακαθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης της «μάσκας» σ΄ όλους τους χώρους και η αυστηρή σύσταση -εκ μέρους της πολιτείας, είτε για την μάσκα τύπου KΝ 95 είτε για χρήση διπλής μάσκας απλού τύπου, σηματοδότησε έκρηξη τιμών, ακόμα και ως 50% (!) σε σχέση με τις αντίστοιχες προ των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης.
Κάπως έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά.
Η αιφνίδια αύξηση της ζήτησης, συνεπάγεται και αιφνίδια αύξηση της τιμής.
Όσοι έχουν απόθεμα, κερδοσκοπούν.
Λογικό είναι.
«Έχω απόθεμα, ζητάς άμεσα και επίμονα, θα πληρώσεις παραπάνω», αφού η διαθέσιμη ποσότητα – επί του παρόντος, είναι συγκεκριμένη.
Βεβαίως, αυτό είναι το πρώτο σκέλος της εξίσωσης.
Το δεύτερο σκέλος είναι ότι η αυξημένη ζήτηση, θα ωθήσει τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή και η αυξημένη διαθέσιμη ποσότητα, θα προκαλέσει – σε δεύτερη φάση, μείωση της τιμής.
Όσο περισσότερη ποσότητα υπάρχει, τόσο η τιμή θα διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ως εδώ , όλα καλά.
Αυτά, άλλωστε ,μπορεί κάποιος να τα διαβάσει και στο πρώτο έτος οποιασδήποτε Οικονομικής Σχολής.
Το ζήτημα που ανακύπτει όμως εδώ, είναι ο παράγοντας που προκάλεσε την αιφνίδια ζήτηση.
Εξηγούμαι : Αν δεν υπήρχε η «υποχρεωτικότητα» και η «σύσταση», δηλαδή ένας εξωτερικός , εμβόλιμος παράγοντας στο λεγόμενο Σημείο Ισορροπίας ( που προκύπτει από την τομή της καμπύλης προσφοράς και της ζήτησης -για να το ορίσουμε ελαφρώς πιο επιστημονικά ) προφανώς δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ανατιμηθεί το συγκεκριμένο προϊόν.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση , συνιστά εξόφθαλμη στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς.
Θα μου πείτε : Μα αφού θα πέσει η τιμή της σε λίγο, που είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στην «εντολή» των καταναλωτών για να παραχθεί περισσότερη ποσότητα και ώσπου να διατεθεί στην αγορά και συνεπώς να ισορροπήσει η τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα, χρειάζεται χρόνος.
Όταν όμως μετράμε σε ημέρες για τη προστασία της υγείας, ο χρόνος αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Με λίγα λόγια, αφού πρέπει να προστατεύσεις την υγεία των πολιτών, γνωρίζεις ότι σ αυτό μπορεί να συμβάλει η υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένου προϊόντος και το επιβάλλεις , οφείλεις να προβλέψεις και να περιορίσεις εξ αρχής την κερδοσκοπία.
Αυτός ακριβώς είναι και ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς.
Και σ αυτό ακριβώς το σημείο καταγράφεται η διαφορά ανάμεσα στην Φιλελεύθερη και στη Νέο Φιλελεύθερη αντίληψη για τη σχέση αγοράς- κράτους.
Η αγορά πρέπει να λειτουργεί αλλά και η πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει εξισορροπητικά , ειδικά όταν η ίδια ,με απόφαση της, προκάλεσε την ανισορροπία.
Για να μην σας κουράζω, η Κυβέρνηση οφείλει χθες – όχι σήμερα, χθες , να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής της μάσκας και να προστατεύσει τους πολίτες , που αφενός παρακολουθούν έντρομοι τον κακό χαμό στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.
Αν δεν το κάνει, θα έχει αδικήσει τον εαυτό της, διότι όντως έχει δείξει σε ανάλογες περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα με τα tests, ότι μάλλον πρόκειται περί αμέλειας . Η έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες