Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021


Χριστόφορος Ζαραλίκος: Χαμός και αντιδράσεις για το επεισόδιο με τη Σάσα Σταμάτη

Χριστόφορος Ζαραλίκος: Χαμός και αντιδράσεις για το επεισόδιο με τη Σάσα Σταμάτη
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με την «εισβολή» της Σάσας Σταμάτη στη σκηνή και τη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου. Αντιδράσεις από Οικονόμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Όλα ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ με ένα tweet του Χριστόφορου Ζαραλίκου και ακολούθησε βίντεο από το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε με τη Σάσα Σταμάτη.

«Στην χώρα που είσαι πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη μπαίνουν μπράβοι σε θέατρο για να

σταματήσουν την παράσταση και τους πετάει έξω το κοινό. Δεν αντέχουμε τόσο φιλελευθερισμό πια».

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται η δημοσιογράφος να έχει ανέβει στη σκηνή, να έχει σταματήσει την παράσταση και να αντιδρά έντονα στη σάτιρα που έκανε ο γνωστός κωμικός.

Το περιστατικό κράτησε λίγα λεπτά και η Σάσα Σταμάτη με άτομα που τη συνόδευαν να αποχωρούν.

Πριν από λίγα λεπτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε για το περιστατικό:

«Η κοινωνία μας έχει εμπεδώσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πρωτίστως της σάτιρας, όσο αιχμηρή και αν είναι. Κάθε απόπειρα, έργω ή λόγω, βίαιης παρεμπόδισης της είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πόσω μάλλον όταν έχει χαρακτηριστικά αυτοδικίας.»

Σκουρολιάκος: Χρέος όλων μας να προστατέψουμε την πολιτιστική δημιουργία

Για το ζήτημα πήρε θέση και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος.

«Χθες, για άλλη μία φορά, η κοινή γνώμη παρακολούθησε εμβρόντητη να διακόπτεται παράσταση, επειδή δεν άρεσε σε κάποιους η σάτιρα του ηθοποιού και stand up comedian Χριστόφορου Ζαραλίκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σάτιρα και η πολιτική κριτική στοχοποιούνται, αλλά είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται κατά την διάρκειά της μία παράσταση από «αγανακτισμένους πολίτες» και τηλεπερσόνες.

Αυτή την εποχή ο σύγχρονος πολιτισμός περνά βαθιά κρίση εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί πηγή δημοκρατίας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την παρεμποδίζει.

Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε την πολιτιστική δημιουργία. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

«Εχθές κατά την παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου «200 χρόνια δανεικά» μία ομάδα τραμπούκων με επικεφαλής τηλεπαρουσιάστρια προσπάθησε να τη διακόψει όταν σατιρίστηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας των media» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αποτέλεσμα ήταν οι παρόντες θεατές να αγανακτήσουν βγάζοντας έξω από το θέατρο την τηλεπαρουσιάστρια και τους τραμπούκους. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου παραπέμπουν σε σκοταδιστικές περιόδους, όπου με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της Τέχνης.

Επειδή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, περιμένουμε από την ελληνική αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα άμεσα, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στα γεγονότα γιατί είναι ζήτημα, πρωτίστως, Δημοκρατίας».

ΚΚΕ: Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν “αγανακτισμένους” σε ρόλο “μπράβου”, επειδή διάφοροι επιχειρηματικοί, πολιτικοί ή άλλοι παράγοντες ενοχλούνται από τη σάτιρα των καλλιτεχνών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν ακόμη τουλάχιστον καταδικάσει το γεγονός, δείχνει την ανοχή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

ΜέΡΑ25: Πάντα θα υπάρχει ένας πρόχειρος Παναγιώταρος να κάνει τη βρώμικη δουλειά

Αιχμηρό σχόλιο για την διακοπή σατιρικής παράστασης από ομάδα «υπερασπιστών Μαρινάκη», έκανε και το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η προκλητική διακοπή της σατιρικής παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από αυτόκλητη (;) ομάδα "υπερασπιστών Μαρινάκη" με επικεφαλής τηλεπερσόνα, δείχνει ότι πάντα θα υπάρχει ένας πρόχειρος Παναγιώταρος να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να διαπιστώσουν κι αυτοί οι συνεχιστές της Χ.Α. πόσο αναλώσιμοι είναι».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελευθερία του λόγου, ελεύθερη διακίνηση ιδεών χωρίς λογοκρισία. Το θέατρο διδάσκει -και ευφραίνει-από την αρχαιότητα. Η αυτοδικία κάποιων αυτοδιοριζόμενων ως λογοκριτών σήμερα, δείχνει την διολίσθηση σε σκοταδιστικούς και αυταρχικούς χρόνους. Βρίθει η ιστορία παραδειγμάτων. Τι κίνητρα έχουν οι αυτόκλητοι λογοκριτές; Τι συμφέρον έχουν; Υλικό ή -και-Ηροστράτειας, αρνητικής μεν, αλλά προβολής τους; Σίγουρα, δεν έχουν δημοκρατικό και πολιτισμικό συμφέρον. Λαός φυλάξοι. Κ. Γ.

απο 11-01-09

Συνεργάτες