Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Οι... σταρ της εισβολής στο Καπιτώλιο έναν χρόνο μετά

Πριν από έναν χρόνο, χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Πέντε από αυτούς τράβηξαν όλα τα βλέμματα. Τι τους έχει όμως συμβεί έναν χρόνο μετά;

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 οι εικόνες που έφτασαν από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ συγκλόνισαν όλον τον κόσμο. Χιλιάδες  άνθρωποι εισέβαλαν μέσα στο Καπιτώλιο, ενεπλάκησαν σε «μάχη» με τους

αστυνομικούς, καταπάτησαν τον χώρο συνεδριάσεων της Γερουσίας και τα γραφεία των πολιτικών των ΗΠΑ σε μια επίθεση που δεν είχε προηγούμενο στα αμερικανικά χρονικά. Η επίθεση που θύμιζε κατάλυση της δημοκρατίας είχε οργανωθεί από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια ύστατη προσπάθεια να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που είχε αναδείξει νικητή τον Τζο Μπάιντεν. Με τον Τραμπ να επιμένει ότι οι εκλογές είχαν νοθευτεί, αν και δεν προσκόμισε ποτέ αποδεικτικά στοιχεία, οι οπαδοί του δεν άργησαν να συνταχθούν και να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως από τους ρεπόρτερ των μεγάλων πρακτορείων έκαναν το γύρο του κόσμου δείχνοντας ένα ετερόκλητο σύνολο διαδηλωτών που κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους με ορισμένους να γίνονται… σταρ της επίθεσης. Οι ίδιες όμως αυτές φωτογραφίες στις εβδομάδες που ακολούθησαν ήρθαν να… στοιχειώσουν τους διαδηλωτές που απεικόνιζαν καθώς αποτέλεσμα ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την δράση τους εντός του Καπιτωλίου. Πλέον, η δικαιοσύνη αναλάμβανε το δικό της έργο.

Μέχρι σήμερα πάνω από 725 διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου έχουν συλληφθεί. Από αυτούς, πάνω από 30 έχουν καταδικαστεί σε κάποια ποινή φυλάκισης με τις αμερικανικές αρχές να λένε ότι είναι πιθανό να ασκηθούν ακόμα περισσότερες διώξεις στο μέλλον.

Ορισμένοι όμως από τους διαδηλωτές «έλαμψαν» περισσότερο από τους άλλους τραβώντας όλα τα βλέμματα με την εμφάνισή τους και τις πράξεις τους εκείνη την ημέρα. Το BBC μας παρουσιάζει τους πέντε πιο χαρακτηριστικούς διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου και τι έχει συμβεί σε αυτούς από τότε.

Τζέικ Αντζέλι (Τζέικομπ Τσάνσλι), ο Σαμάνος της QAnon, 34 ετών

Αδιαμφισβήτα, ο Αντζέλι, το οποίου το κανονικό όνομα είναι Τζέικομπ Τσάνσλι (κεντρική φωτογραφία), αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική φιγούρα της επίθεσης. Ο 34χρονος που αυτοχαρακτηρίζεται ως «Σαμάνος της QAnon» με τα κέρατα και την προβιά του ήταν ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ.

Αυτή η ξεχωριστή του εμφάνιση τράβηξε όλα τα βλέμματα όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των αρχών κι έτσι μόλις λίγες μέρες μετά την επίθεση συνελήφθη. Τον Σεπτέμβριο, ο Αντζέλι δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες και στις 17 Νοεμβρίου τελικά καταδικάστηκε σε 41 μήνες φυλακή για την εμπλοκή του στην εξέγερση, ενώ στη συνέχεια θα βρίσκεται επί 36 επιπλέον μήνες σε επιτήρηση. Στο δικαστήριο, ο Αντζέλι δήλωσε ότι πλέον πιστεύει πως ήταν «λάθος» η εισβολή στο Καπιτώλιο και πως τώρα ελπίζει να πάει παρακάτω.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των διαδηλωτών που έχουν καταδικαστεί.

Άνταμ Τζόνσον, Ο τύπος με το… πόντιουμ (Podium Guy), 36 ετών

Ένας ακόμα διάσημος διαδηλωτής ήταν ο Άνταμ Τζόνσον, ένας 36χρονος άντρας από την Φλόριντα των ΗΠΑ. Η φωτογραφία του που τον δείχνει να χαιρετά χαμογελαστός την κάμερα κρατώντας το πόντιουμ στο οποίο μιλούν οι βουλευτές του Καπιτωλίου έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο Τζόνσον φορούσε ένα σκουφάκι με το όνομα του Τραμπ, ενώ πόζαρε ανάμεσα στα σκοινιά που καθοδηγούν τους επισκέπτες του Καπιτωλίου και μπροστά από τον πίνακα που απεικονίζει την παράδοση του Βρετανού στρατηγού Τζον Μπέργκοϊν στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Έτσι, γρήγορα έλαβε τον τίτλο «Podium Guy» (Ο τύπος με το πόντιουμ) από τους χρήστες των social media. Από την άλλη, οι αρχές προτίμησαν να του ασκήσουν κατηγορίες για καταπάτηση, ανάρμοστη συμπεριφορά και κλοπή κυβερνητικής περιουσίας μόλις λίγες μέρες μετά.

Τον Νοέμβριο, ο Τζόνσον δήλωσε ένοχος για παράνομη είσοδο και παραμονή σε κυβερνητικό κτίριο και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και έξι μήνες και πρόστιμο έως 9.500 δολάρια. Οι υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον του κατέπεσαν ως «αντάλλαγμα» της παραδοχής της ενοχής του.

Παράλληλα, ο Τζόνσον, ο οποίος έχει εκφράσει πρόθεση να γράψει ένα βιβλίο σχετικά το θέμα, έχει συμφωνήσει να παραδώσει όποια εκδοτικά έσοδα αποκομίσει στην κυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ρίτσαρντ Μπάρνετ με… τα πόδια στο γραφείο, 61 ετών

Ένας ακόμα υποστηρικτής του Τραμπ που έγινε viral εκείνη την ημέρα ήταν ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ. Φορώντας ένα καπελάκι καθόταν χαλαρά στο γραφείο της  Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόσι. Μάλιστα είχε επιδεικτικά το ένα πόδι πάνω στο γραφείο της, ενώ όταν έφυγε της άφησε διάφορα όχι και τόσο ευγενικά σημειώματα.

Τώρα, ο Μπάρνετ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σχετικά με την συμμέτοχη του στην επίθεση, όπως παρακώλυση επίσημων διαδικασιών, εισβολή σε κυβερνητικό κτίριο με θανάσιμα ή επικίνδυνα όπλα και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Μέχρι σήμερα κρατείται σε φυλακή της πόλης της Ουάσινγκτον εν αναμονή της δίκης του, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη 1 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Κέβιν Σιφράιντ, ο άνθρωπος με τη σημαία, 52 ετών

Ο Κέβιν Σιφράιντ φωτογραφήθηκε μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου και κοντά στην είσοδο για την Γερουσία. Κρατούσε στα χέρια του μια μεγάλη σημαία της Συνομοσπονδίας, των πολιτειών δηλαδή που μάχονταν υπέρ της διατήρησης της δουλείας στον Εμφύλιο Πόλεμο των ΗΠΑ. Η σημαία σήμερα θεωρείται σύμβολο του ρατσισμού και του δόγματος της «λευκής ανωτερότητας», ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Ο Σιφράιντ και ο γιος του, Χάντερ, συνελήφθησαν από τις αρχές μια εβδομάδα μετά και τους αποδόθηκαν πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου της βίαιης εισόδου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς σε ιδιοκτησία του Καπιτωλίου.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες και παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του ενώπιον ενός σώματος ενόρκων μαζί με άλλους συλληφθέντες από τις 6 Ιανουαρίου.

Άαρον Μοστόφσκι, ο άνθρωπος με την προβιά και την ασπίδα, 35 ετών

Ο Άαρον Μοστόφσκι στις 6 Ιανουαρίου 2021 φωτογραφήθηκε να κάθεται σε έναν καναπέ του Καπιτωλίου φορώντας ένα κομμάτι δέρματος ζώου με γούνα σαν άλλος… άνθρωπος των σπηλαίων. Στα χέρια του κρατούσε μια ασπίδα της αστυνομίας και φορούσε ένα αστυνομικό γιλέκο. Στο άλλο του χέρι κρατούσε ένα ξύλινο κοντάρι.janus

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι λίγοι, θέλουν να επαληθεύσουν την άποψη του Όσκαρ Ουάιλντ ο οποίος επισκέφτηκε τις Η.Π.Α. το...σωτήριον έτος 1899 και έγραψε: "Η Αμερική πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς να περάσει από τον Πολιτισμό". Τι είδε τότε; Τι θα έλεγε σήμερα; Κώστας Γεωργακόπουλος.

απο 11-01-09

Συνεργάτες