Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η πρώτη metaverse πόλη στον κόσμο είναι γεγονός...


Τrue story: έχω χάσει πιστωτική κάρτα στη Σεούλ και όταν το αντιλήφθηκα και ενημέρωσα για την ακύρωση της, έμαθα και ότι δεν είχα χάσει σεντ -ευρώ ή won. Επίσης, άφησα το κινητό πάνω στο τραπέζι εστιατορίου και την τσάντα πεταμένη στη διπλανή καρέκλα, ούσα βεβαία πως δεν θα 'κλάψω' τίποτα από τα δύο. Βλέπεις, στην Κορέα ό,τι δεν καταγράφουν οι... CCTV κάμερες -που υπάρχουν παντού-, το καταγράφουν τα black box που έχουν στο παρμπρίζ όλα τα αυτοκίνητα. Άρα, όποιος παρανομεί ξέρει πως κατά 99% θα συλληφθεί και θα τιμωρηθεί για την πράξη του.


Αυτό είναι μόλις ένα παράδειγμα του επιπέδου της τεχνολογικής εξάρτησης που έχει αυτή η χώρα. Ας δούμε και κάποια άλλα.

(*) Η Κορέα είναι η πρώτη χώρα της γης που έδωσε στο λαό το 5G και πλέον έχει το γρηγορότερο πλανήτη, αλλά και την πιο γρήγορη μέση ταχύτητα Internet (121 megabit ανά δευτερόλεπτο).

(*) Είναι και η χώρα στην οποία η ταχύτητα του mobile internet είναι 3.4 φορές πιο γρήγορη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (με μέσο όρο 35.96 Mpbs). Η SK Telecom είναι το δεύτερο πιο γρήγορο δίκτυο κινητών τηλεφώνων στον κόσμο -μετά το Εtisalat των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


(*) Στη Σεούλ χρησιμοποιούν ήδη πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, για την παρακολούθηση των αποχετεύσεων και των σημείων όπου συγκεντρώνονται τα απόβλητα του νερού.

(*) Chatbot τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν ήδη, ως δημόσιοι θυρωροί, αλλά και ως γραμματείς (υποδοχείς) συγκέντρωσης και τακτοποίησης των ερωτήσεων που υποβάλλουν οι πολίτες και των παραπόνων που αφορούν τα πάντα -από παραβάσεις στη στάθμευση έως αυτές που αφορούν τους κανόνες δημόσιας υγείας για την προστασία από τον Covid-19.

(*) Για να μη σε κουράζω, AI chatbots ενημερώνουν τις αρχές, μόλις καταγγείλουν πολίτες αυτούς που 'σπάνε' την καραντίνα (μέσα σε 10 λεπτά, το αργότερο, ο παραβάτης έχει εντοπιστεί και έχει δεχθεί πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων).

(*) Επιπροσθέτως, έχει τοποθετηθεί σειρά αισθητήρων και σταθμών βάσης σε όλη την πόλη, που συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με την κίνηση στους δρόμους, τη δημόσια ασφάλεια, ενώ κάνουν και μετρήσεις που αφορούν το περιβάλλον. Όλα τα δεδομένα πηγαίνουν σε πλατφόρμα που διαχειρίζονται δημοτικοί υπάλληλοι.

Γίνεται ξεκάθαρο πως δεν είναι επιτυχημένοι όλοι οι πειραματισμοί των Κορεατών με την τεχνολογία -αλλά επιμένουν να πιστεύουν πως δεν κάνει κακό να δοκιμάζουν έως ότου πετύχουν αυτό που θέλουν. Επισήμως αυτό είναι η εξυπηρέτηση όλου του κόσμου. Ανεπίσημα είναι η ανάσταση της οικονομίας που 'διαλύθηκε' από την πανδημία.

ΤΟ -ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ- ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ HIGH TECH ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες οι Κορεάτες ασχολούνται με την ανάπτυξη της Songo, της πόλης που έχει τα περισσότερα έργα με πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design -ή αλλιώς σύστημα αξιολόγησης 'πράσινων' κτιρίων') στον πλανήτη. Το κόστος της έφτασε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς δημιουργήθηκε από το μηδέν. Ο στόχος ήταν να γίνει το νέο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Ακόμα δεν τα έχει καταφέρει.

Η έκταση των 1500 στρεμμάτων που μια ώρα έξω από τη Σεούλ -κοντά στο αεροδρόμιο του Ίντσεον- διαθέτει υπερσύγχρονη εγκατάσταση ανακύκλωσης νερού, τελευταίας τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης απορριμάτων (εσύ πετάς τα σκουπίδια στους κάδους και ειδικό σύστημα κάνει αυτόματα το διαχωρισμό), μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο 100 στρεμμάτον που πήρε το όνομα του Central Park της Νέας Υόρκης -ήταν η έμπνευση των δημιουργών της που είναι Αμερικανοί.


Εκεί θα βρεις και κάθε είδους άνεση που "λύνει" τα προβλήματα της αστικής ζωής. Δηλαδή την κίνηση στους δρόμους, τα πολυσύχναστα πεζοδρόμια και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όλα ελέγχονται από αισθητήρες που υπάρχουν σε όλους τους δρόμους και καταγράφουν τα πάντα. Προφανώς και τα σπίτια είναι smart -με τα πάντα να ρυθμίζονται από ένα κεντρικό πίνακα ελέγχου.

Ένα πράγμα δεν υπάρχει σε αυτήν την πόλη: πολλοί άνθρωποι και άρα ανθρώπινη επαφή. Μολονότι οι αρχές έταξαν φορολογικά κίνητρα και προνόμια για να προσελκύσουν κόσμο, στο Songo υπάρχουν λίγες εταιρίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως και γραφεία πανεπιστημίων. Ο πληθυσμός είναι στους 100.000 κατοίκους -με τους μισούς να μένουν στην επιχειρηματική περιοχή. Μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 οικογένειες. Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να την προτιμήσουν, καθώς όσοι έκαναν το βήμα λένε πως "το Songdo μοιάζει ψυχρό και εγκαταλειμμένο".

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν στο Songdo, αλλά δεν τους βλέπεις. Η πόλη είναι ζωντανή, αλλά είναι και αόρατη", δήλωσε κάτοικος στο Bloomberg. Η επικοινωνία με κατοίκους άλλων περιοχών γίνεται μέσω του Internet. "Αυτό που ξεκίνησε ως μοντέλο για το πώς πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος, έχει γίνει λόγος να αναθεωρηθεί η σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και κοινότητας, καθώς κάτι έχει γίνει λάθος", γράφει το ArchDaily, τονίζοντας πως "από ό,τι αποδεικνύεται, οι πόλεις φτιάχνονται για ανθρώπους, όχι για εντυπωσιακή AI με σένσορες".

Για να διαβάσετε περισσότερα, πατήστε ΕΔΩ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες