Επίθεση κατά του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, μετά το βίντεο – ντοκουμέντο, το οποίο δείχνει τον Ντομινίκ Στρος Καν να μιλά για «υπόγειες» συνεννοήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μέσω του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ και του φυλλαδίου «Βασικός Σχολιασμός Θεμάτων Επικαιρότητας», το οποίο εκδίδει σε καθημερινή βάση το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μήνυμα το οποίο απευθύνεται προς «Συγγρού και τους Λαζόπουλούς της»:«Εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εσείς τι κάνατε; Τον πατριωτισμό του Κινήματός μας, δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν και αυτοί που έγλυφαν τους "καταλληλότερους" επί 6 χρόνια, ενώ κατέστρεφαν τη χώρα».
Όπως αναφέρει επίσης το κείμενο «ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, και το ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, χτύπησαν κάθε πόρτα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία», στην οποία «είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή» και τονίζεται ότι «την αποφύγαμε».
Τονίζεται επίσης ότι «ο αγώνας που δώσαμε ήταν ακριβώς για να μη βρεθούμε μόνο με το ΔΝΤ, αλλά για να στηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Και αυτό καταφέραμε».
Στο ίδιο δελτίο παρατίθενται και αποσπάσματα δημοσίων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2009 είχε πει ότι είχε επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα ως αποκαλύψεις.
Μάλιστα παρατίθενται και δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου:
α) Στις 11/12/2009, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».
β) Στις 11/2/2010, πάλι σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε παρόμοιες κρίσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν έχει αυτή την τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόμοιες κρίσεις. Δεν έχει την τεχνογνωσία η Ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει π.χ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή του προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα.
Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
γ) Και επίσης πάλι από τη συνέντευξη του στις 11/2/2010 στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, όχι προ μηνός, αλλά προ διμήνου και εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Άρα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα η οποία έχει ζητήσει αυτή την τεχνική υποστήριξη. Δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ».
Αποτέλεσμα των επαφών του κ. Παπανδρέου ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου του ΔΝΤ στις 13 Ιανουαρίου του 2010, που συναντήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, τότε, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση: «Έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών».
Το χρονικό
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη μεγάλου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος έγινε το βράδυ της Τρίτης στην σατυρική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, μια εκπομπή στην οποία παρουσιάστηκε το «κομμένο», στο μοντάζ βίντεο, από την περιβόητη συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Γαλλική τηλεόραση.
Όπως θα δείτε και εσείς στο εν λόγο βίντεο ο κ. Στρος Καν ευθέως δηλώνει, πρώτον, ότι ήταν σε επαφή με τον πρωθυπουργό από τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009, και δεύτερον ότι δούλεψε με τον πρωθυπουργό «υπογείως» προκειμένου να οδηγηθούμε στον δανεισμό από το ΔΝΤ.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι αριθμοί, απ' όποια πλευρά κι αν τους δει κανείς, δεν «βγαίνουν». Παράδειγμα; Θεσπίστηκαν μέτρα αξίας 38 δισ. ευρώ, που μείωσαν το έλλειμμα μόλις κατά 12 δισ. ευρώ. Και έπονται νέα μέτρα 26 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα κατά... 20 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα βαίνει μειούμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου