Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας


Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας έναντι ασθενών που δεν έχουν κατάθλιψη ή έχουν ελαφριάς μορφής, ανακάλυψαν ερευνητές.


Καρδιακή ανεπάρκεια: Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας Η κατάθλιψη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφάνιζαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας έναντι όσων δεν είχαν κατάθλιψη ή είχαν ελαφριάς μορφής, ανακάλυψαν ερευνητές.
Ο ερευνητής John Cleland, του Imperial College London και του University of Hull στη Βρετανία, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η κατάθλιψη είναι συνήθης στην καρδιακή ανεπάρκεια και επηρεάζει το 20 έως 40% των ασθενών.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αναγνώριση και ρύθμιση της κατάθλιψης μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τη θνησιμότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Από τους 154 ασθενείς που μελετήθηκαν, 27 είχαν ελαφριά κατάθλιψη και 24 μέτρια έως σοβαρή. Σε διάστημα 302 ημερών, κατά μέσον όρο πέθαναν 27 ασθενείς.
Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη ήταν ανεξάρτητος από άλλα προβλήματα υγείας και τη σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Cleland δήλωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια, νοσηλεύονται και πάλι για αρκετούς λόγους, εντός ενός μηνός. Σε ένα χρόνο οι περισσότεροι θα έχουν εισαχθεί τουλάχιστον μια φορά και σχεδόν οι μισοί θα έχουν πεθάνει.
Ο Cleland πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η κατάθλιψη συνδέεται στενά με τη θνησιμότητα, τον επόμενο χρόνο από το τέλος της νοσηλείας μετά από παρόξυνση της καρδιακής ανεπάρκειας. Περιμένει πως η σχέση ισχύει πέρα από τον ένα χρόνο.
Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε καταληκτικά ότι η κατάθλιψη προκαλεί αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο Cleland σημείωσε ότι η κατάθλιψη συχνά συνδέεται με απώλεια κινήτρου και ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, διαταραχές ύπνου και αλλαγές στην όρεξη, με αντίστοιχη αλλαγή στο βάρος. Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και θνησιμότητας.
Παρά τα ευρήματα, ο Cleland δεν τάσσεται υπέρ της άμεσης συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πάσχουν από κατάθλιψη.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Heart Failure Association of the European Society of Cardiology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες