Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αντιδράσεις για την απουσία του Κιέβου από τις εκδηλώσεις για τον Βλαδίμηρο τον Μέγα

1153096346Το γεγονός ότι οι αρχές της Ουκρανίας, την ημέρα της 1000ης επετείου της μνήμης του πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Μέγα, του ηγέτη των Ρως που εισήγαγε τον χριστιανισμό στη Ρωσία, επέλεξαν να επισκεφθούν το
Ναό του Βλαντίμιρ του Πατριαρχείου Κιέβου και δεν ήρθαν στη Θεία Λειτουργία στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, δεν είναι κάτι περίεργο και δείχνει μόνο τη ρήξη με τον λαό τους: Τη γνώμη αυτή εξέφρασαν στο ειδησεογραικό πρακτορείο RIA Novosti ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, που προηγουμένως τελούσαν στην Ουκρανία.
Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τη σύζυγό του επισκέφθηκε το Ναό του Βλαντίμιρ, τον κύριο ναό του Πατριαρχείου Κιέβου (που δεν αναγνωρίστηκε από τον ορθόδοξο κόσμο), για να παρακολουθήσει τη λειτουργία, στην οποία χοροστατούσε ο Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος.
Ο Μητροπολίτης του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, την ημέρα αυτή τελούσε τη Θεία Λειτουργία στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλγαρικής, της Πολωνικής, της Ρουμανικής και άλλων Εκκλησιών. Ομως οι εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών δεν ήρθαν στη λειτουργία.
Σχετικά με την παρουσία του Ποροσένκο στο Ναό του Βλαντίμιρ, ο πρωθιερέας Αντρέι Νόβικοφ, πρώην Γραμματέας της Επισκοπής Οδησσού, εξέφρασε την άποψη, ότι από την πλευρά του προέδρου είναι ένα είδος «αναγνώρισης» απέναντι στον Πατριάρχη Φιλάρετο, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συζητήσει θέματα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Νόβικοφ σημείωσε ότι η ορθόδοξη εκκλησία δεν επιδιώκει την παρουσία των αρχών: «Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να εξυπηρετεί τρέχοντα συμφέροντα των οποιωνδήποτε πολιτικών δυνάμεων. Η Εκκλησία έχει αιώνιους κανόνες, υπό το φως των οποίων βλέπει το τι συμβαίνει στην κοινωνία» είπε ο πρωθιερέας. Τέλος, προέτρεψε τους εκκλησιαστικούς ηγέτες «να μην κάνουν κανένα συμβιβασμό». «Αυτή η κυβέρνηση προωθεί μόνο την κατάργηση της κανονικής Εκκλησίας - να την αντικαταστήσουν με μια πολιτική εκκλησία» κατέληξε ο ιερέας.
rbth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες