Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τους τελειώνει με δημοψήφισμα και έκτακτο Συνέδριο ο Τσίπρας


Τους τελειώνει με δημοψήφισμα και έκτακτο Συνέδριο ο Τσίπρας

Η απόφαση πάρθηκε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την πρότασή του για Συνέδριο το Σεπτέμβριο ενώ παράλληλα έριξε και την «βόμβα» του εσωτερικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή.

«Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα. Εάν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο. Αν είναι έτσι αυτή την κρίσιμη απόφαση, στο αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός. Προτείνω αυτή η απόφαση που δεν αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, τότε αυτή την απόφαση να μην την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας με σύντομες διαδικασίες δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας τόνισε πως όποια κι αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί από τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους ώστε να « σταματήσει αυτός ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Περισσότερο ή λιγότερο επαναστάτες», ανέφερε.
Μετά από σχεδόν δίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παίρνει λόγο «πετώντας το γάντι» στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, καλώντας τους να θέσουν τις προτάσεις τους, με ποιον τρόπο δηλαδή θα μπορούσαν οι ίδιοι να διαπραγματευτούν καλύτερα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα, κατηγόρησε για άλλη μία φορά τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας για λαθροχειρία, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του «όχι» δεν σημαίνει «ναι» στην στην έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα κατηγόρησε τους υποστηρικτές της «εναλλακτικής» δραχμής πως «είτε εθελοτυφλούν είτε κρύβουν την αλήθεια».
Στη συνέχεια τους προκάλεσε καλώντας τους να που ανοιχτά εάν πιστεύουν πως άλλος πρωθυπουργός θα έφερνε καλύτερη πρόταση «Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια επίσης να το πει».
Συνέχισε λέγοντας: «Στο στρατηγικό ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης».
Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι είπε ότι «οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον μας, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας για την επόμενη περίοδο. Ο κοινωνικός αυτός μετασχηματισμός προϋποθέτει όχι την ίδια άποψη στη συγκυρία και την τακτική αλλά: 1. την εμπιστοσύνη 2. την αλληλεγγύη και 3. τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη».
«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη σύζητηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι” αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος παράλληλα στο ελληνικό χρέος ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι κάτι παραπάνω από ορατή «Δεν συζητάμε αν θα γίνει. Συζητάμε σε πιο μέγεθος, σε πιο βάθος θα γίνει. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα για τον ΑΔΜΗΕ, τους αγρότες και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοιχτά μέτωπα και μικρές μάχες που πρέπει να δώσουμε».
«Ο απεγκλωβισμός από την εποπτεία των δανειστών θα είναι δύσκολη μάχη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε χωρίς κραυγές και όχι εν θερμώ. Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που μας οδηγεί σε μνημόνιο χειρότερο από τα προηγούμενα. Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση».
Σημείωσε ότι τα μέτρα της συμφωνίας είναι σκληρά, αλλά δεν υπάρχουν τετελεσμένα. υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. «Όσο λάθος είναι ωραιοποιήσει κάποιος τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι δραματοποιήσει τη συμφωνία» επεσήμανε.tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες