Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Γ.Ντάισενμπλουμ: "Αν περάσει το όχι την Κυριακή δεν σημαίνει ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ"

ΔΝΤ: ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2055!
 
 
 
Mε μια δήλωση που καταπίνει όλες τις προηγούμενες δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Algemeen Dagblad, λέγοντας πώς “το όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν σημαίνει κατ' ανάγκην Grexit”.
 
Την ίδια στιγμή έκθεση-φωτιά δημοσίευσε το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, στην οποία ζητά την ελάφρυνσή του, καθώς δηλώνει πως δεν είναι βιώσιμο, όπως αναφέρει το προσχέδιο ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2015.
 
Το ΔΝΤ ζητεί κούρεμα του Χρέους κατά 30%. Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.
 
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια. 
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
 
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Algemeen Dagblad, αναφέρει τα εξής: 
 
Ένα «όχι» θα φέρει τους Έλληνες σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ένα «ναι» προσφέρει περισσότερη «προοπτική» για συζήτηση. Αν κερδίσει το στρατόπεδο του «όχι», αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «Grexit»! 
 
Ίσως ο Γ.Ντάισενμπλουμ να έχει συνειδητοποιήσει ότι το "όχι" τελικά έχει πολλές δυνατότητες να κερδίσει στο δηομψήφισμα της Κυριακής και είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να αρχίσει να μαζεύει πολλές από τις προηγούμενες large δηλώσεις του.
 
"Ο Dijsselbloem έχει δείξει ότι ένα «ΟΧΙ» δεν θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο πακέτο βοήθειας. «Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες: Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία, εάν ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα».
 
«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολο με το «όχι» στο δημοψήφισμα, δεν είναι μία τίμια ιστορία για τον Έλληνα ψηφοφόρο», είπε.
 
Το δελτίο ειδήσεων NOS του δημόσιου Τ/Σ NPO2, υπό τον τίτλο «Dijsselbloem: Με το «όχι» τίθεται ζήτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», μετέδωσε τα εξής: Εάν οι Έλληνες την Κυριακή πουν «όχι» στο δημοψήφισμα για τα ευρωπαϊκά μέτρα διάσωσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχει βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται την Κυριακή».
 
«Αν θέλουμε να μπει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τάξης, πραγματικά πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα που αντιτίθενται στα καθιερωμένα προνόμια. Το ζήτημα είναι αν ο ελληνικός λαός είναι διατεθειμένος να προβεί σε συμφωνίες για περαιτέρω προγράμματα βοήθειας», είπε ο Dijsselbloem. 
 
Ο Dijsselbloem πρόσθεσε ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δημοψήφισμα για το λαό δεν λένε τίποτα σχετικά με την πιθανή έκβαση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έγγραφα δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα και υπό αυτή την έννοια είναι άσχετα (δεν έχουν σημασία).
 
Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι τώρα δεν γίνονται περαιτέρω συζητήσεις με τους Έλληνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες διαπραγματεύσεις θα ενίσχυαν το επιχείρημα της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι μια καλύτερη διαπραγμάτευση είναι εφικτή, εάν ο λαός την Κυριακή στο δημοψήφισμα ταχθεί υπέρ του «όχι».
 
Το δελτίο ειδήσεων μετέδωσε ζωντανά το παρακάτω σημείο της ομιλίας του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, στο όποιο ο Dijsselbloem είπε: «Εμείς οι πολιτικοί της ευρωζώνης είμαστε μόνο αξιόπιστοι όταν λέμε ότι είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, και εγώ είμαι, όταν η Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί, και επίσης ο ελληνικός λαός, λένε «είμαστε διατεθειμένοι να παραδεχτούμε κάποια δυσάρεστα μέτρα, επειδή έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, με μία οικονομία, ένα κράτος και ένα δημόσιο τομέα που δεν λειτουργούν, και πρέπει να το αποδεχθούμε». Όταν, όμως, λένε «δεν το θέλουμε», τότε όχι μόνο δεν υπάρχει μία βάση για συνέχιση του προγράμματος, αλλά τίθεται και ερώτημα εάν υπάρχει βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα που πραγματικά υπάρχει τώρα».
 
Σε μικρή συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ομιλία του στο κοινοβούλιο, τόνισε τα εξής: «Το μέλλον της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια του ελληνικού λαού, και έτσι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Εάν είναι θετικό το αποτέλεσμα, είμαστε εξ αρχής διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις για να σωθεί η Ελλάδα, φυσικά με αξιόπιστο τρόπο, στον όποιο μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, φυσικά θα είναι μία πιο περίπλοκη υπόθεση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εύκολα μέτρα για να βγει κανείς από αυτή τη κρίση δεν υπάρχουν. Άρα η απόρριψη των προτάσεων επίσης σημαίνει ότι πιθανώς δεν είσαι διατεθειμένοι να αποδεχθούν δυσάρεστα μέτρα».
 
Ένας δημοσιογράφος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως ένα ‘ΌΧΙ’ δυναμώνει την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις. Ο Dijsselbloem, απαντώντας στην ερώτηση, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μια καλή θέση στις διαπραγματεύσεις, έχει πάντα το δικαίωμα να αρνηθεί προτάσεις. Δεν αναγκάζουμε κανένα να δεχτεί ένα πρόγραμμα. Επίσης, ασχέτως με το αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εύκολα και ελκυστικά προγράμματα. Τα προγράμματα είναι έκτακτα προγράμματα και εξ αρχής περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν. Για αυτό τον λόγο θεωρώ την υπόνοια της ελληνικής κυβέρνησης ότι με ένα ‘ΌΧΙ’ το μέλλον θα είναι πιο εύκολο, ότι δεν είναι ειλικρινής για τον Έλληνα ψηφοφόρο».
 
Στην ερώτηση εάν υπάρχει ένα μέλλον για την Ελλάδα εντός ευρωζώνης με ένα ‘ΌΧΙ’, απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω οριστικά. Λέω μόνο, με κάθε ειλικρίνεια, ασχέτως με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ότι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα που οδηγεί σε μία έξοδο από την κρίση είναι τα ριζικά μέτρα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία εξαιρετική άσχημη κατάσταση, το ελληνικό κράτος και ο δημόσιος τομέας λειτουργούν εξαιρετικά άσχημα. Εύκολα μέτρα ΔΕΝ θα βοηθήσουν»."
 
Εάν ήταν έτσι τότε δεν θα τον ενδιέφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Προφανώς και τελικά τον ενδιαφέρει και πάρα πολύ.
 
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες