Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το Eurogroup - Ασφυκτικό πλαίσιο συμφωνίας για δόσεις και χρέος


Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το Eurogroup - Ασφυκτικό πλαίσιο συμφωνίας για δόσεις και χρέος
Σε συμφωνία «θηλιά» για την Ελλάδα κατέληξε το μαραθώνιο Eurogroup της Τρίτης καθώς η χώρα δεσμεύεται από σειρά νέων προαπαιτούμενων στις ιδιωτικοποήσεις προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων και τις διευθετήσεις για το χρέος η λύση για το οποίο μετατίθεται για το 2018.


Το ζητούμενο να εγκριθεί η αξιολόγηση και να χαραχτεί ένας οδικός χάρτης για το χρέος μέσα από έναν μεγάλο συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης επετεύχθη, ωστόσο το πλαίσιο της συμφωνίας είναι ασφυκτικό για την Ελλάδα που θα πρέπει να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών για ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις, τροποποιήσεις στο νόμο για το συνταξιοδοτικό και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πώλησης κόκκινων δανείων σε ότι αφορά τα δάνεια που εγγυάται το δημόσιο.

Η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερα στάδια, με το πρώτο εξ αυτών να αφορά στην αποδέσμευση 7,5 δις. ευρώ στα μέσα με τέλη Ιουνίου προκειμένου να καλυφθούν οι πληρωμές προς τους δανειστές και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές του δημοσίου και το δεύτερο μετά το καλοκαίρι.
J. Dijsselbloem: Το ΔΝΤ θα εισηγηθεί στο τέλος του έτους τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα
Σε πανηγυρικό τόνο ο πρόεδρος του  Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε τις πρώτες ώρες την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των  υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα σε δύο δόσεις, μετά τη μεγάλη πρόοδο που έκανε η χώρα.

Κατά τον κ. Dijsselbloem, υπάρχει πλέον πλήρης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ για το ζήτημα του χρέους ελήφθησαν μια σειρά μέτρων – στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο – τα οποία επιτρέπουν στο ΔΝΤ πριν από το τέλος του έτους να εισηγηθεί στο Δ.Σ τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό, όπως διευκρίνισε, θα γίνει στη βάση μιας Αναθεωρημένης Ανάλυσης Βιωσιμότητας Δημοσίου Χρέους.

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για όλους μας και  εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο περίμενε το ΔΝΤ
Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει αρκετά θολός στο πλαίσιο της συμφωνίας καθώς συμφωνήθηκε μεν να εξετάσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης, αλλά αυτό θα γίνει «πριν το τέλος του έτους» και αφού μεσολαβήσει μια νέα έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος και παράλληλα η Ελλάδα προχωρήσει σε σημαντικά βήματα στο μεσοδιάστημα. Με λίγα λόγια η συμμετοχή του παραμένει ανοιχτή αλλά εμπεριέχεται ως πρόβλεψη στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες.

Ο διευθυντής του ταμείου Poul Thomsen αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ χρειάστηκε να οπισθοχωρήσει από τις αρχικές θέσεις του για εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση του χρέους και να συμφωνήσει τα μέτρα να έρθουν στο τέλος του προγράμματος ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας, ενώ μίλησε με έμφαση για την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων.

Σημείωσε όμως ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ESM για το χρέος είναι σημαντικά και «καλωσόρισε» τόσο τη μεθοδολογία όσο και τους στόχους της ελάφρυνσης του χρέους. «Είναι σημαντικό ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση, και ότι δεν μπορεί αυτή να στηριχθεί αποκλειστικά σε ίδιες προσπάθειες» σημείωσε, λέγοντας πως επιθυμούμε να προτρέψουμε το συμβούλιο του ΔΝΤ ότι έχουμε μια επωφελή συμφωνία.
K. Regling: Εκταμίεση των δόσεων μόνο αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα
Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά δέσμη προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Klaus Regling, η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Τόνισε ότι η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα. Ο επικεφαλής του ESM, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένη από κάποιες λεπτομέρειες.
«Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε. Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», πρόσθεσε. Ο κ. Regling είπε ότι «οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας».

Τρεις φάσεις για το χρέος
Σε τρία επιμέρους στάδια συμφωνήθηκε να γίνουν οι παρεμβάσεις για το χρέος, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας.

Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε να επιχειρήσει μια πρώτη δέσμη παρεμβάσεων από το κλείσιμο της αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Αυτή θα περιλαμβάνει αλλαγή του προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF και μείωση του ρίσκου επιτοκίου.

Μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει νέος κύκλος παρέμβασης στο τέλος του προγράμματος το 2018 με επιστροφή των κερδών από τα ANFA και τα SMP και πιθανόν με τη χρήση των 20 δις. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το μακροπρόθεσμο κομμάτι έμεινε ουσιαστικά ανοιχτό.
Ευ. Τσακαλώτος: Τώρα έχουμε συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για το χρέος
Ικανοποιημένος αποχώρησε από το  Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στις δηλώσεις στάθηκε στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αναλυτικά όσα είπε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ:
«Ζήσαμε έντονες στιγμές και μετά από 11 ώρες, έχουμε συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση αλλά και για την αποδέσμευση 9 - 11 δισ.ευρώ, 10,3 δισ.ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Κάποια εξ αυτών θα είναι για τα οφειλόμενα. Το ποσό θα αμβλύνει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που έχουμε πάρει.
Επιπλέον υπάρχει και μια συμφωνία για το χρέος κάποια μέτρα θα αρχίσουν αμέσως. Ο ESM θα αρχίσει αμέσως. Θα δούμε πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους στα επιτόκια. Υπάρχει μια συμφωνία ότι θα έχουμε, μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά ήδη ξέρουμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα. Έχουμε και μια συμφωνία για το χρέος μακροπρόθεσμα. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για το χρέος. Αν θυμάστε συμφωνήσαμε το καλοκαίρι  να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η κουβέντα για το χρέος αλλά και τα δύο συνοψίστηκαν σε ένα. Είναι η απαρχή του τέλους για την ύφεση και για τα υφεσιακά στην Ελλάδα».
Μαξίμου: Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω άτυπης ενημέρωσης ανέλυσε τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup. Συγκεκριμένα αναφέρει:
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
Αναλυτικά το κείμενο συμπερασμάτων και αποφάσεων του Eurogroup μπορείτε να το δείτε στα αγγλικά εδώ. liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες