Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το Κουρδιστάν και η Ισορροπία των Δυνάμεων στην Συρία

Ο Τραμπ, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχίζει την πολιτική των ΗΠΑ επί Ομπάμα, και στέλνει Αμερικανικά όπλα στους Κούρδους της Συρίας. Και νομίζω ότι ο Τραμπ, λόγω της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης που του έχουν οι Ρώσοι σε σχέση με τον Ομπάμα, τους έστειλε και πιο βαρύ οπλισμό. Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στους Ρώσους, αλλά οι Ρώσοι του είπαν ότι αυτοί δεν θα στείλουν όπλα, και από εκεί και πέρα να βγάλει άκρη μόνος του με τους Αμερικανούς.


Είναι πολύ λογική η αντίδραση των Ρώσων, από την στιγμή που ο Τραμπ λέει ότι δεν θέλει να ανατρέψει τον Άσαντ, ή τουλάχιστον ότι δεν θέλει να προωθήσει τον ενεργειακό άξονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ιράν-Κατάρ-Τουρκία-Ινδία).
Οι Αμερικανοί και Ρώσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους ώστε να δημιουργήσουν μία ισορροπία δυνάμεων στην Συρία (balance of power). Οι Κούρδοι, αν όλα πάνε καλά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, θα λειτουργούν ως εξισορροπητικός παράγοντας ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Οι Αμερικανοί θα ξέρουν ότι αν ο Ερντογάν τα κάνει πλακάκια με τους Ρώσους και τους Κινέζους, και τους αποκλείσει από την Μέση Ανατολή, θα υποστηρίξουν μία Κουρδική εξέγερση, ώστε να ενωθούν με την Κασπία (Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν) μέσω των Κούρδων, να βγούνε στην Μεσόγειο μέσω των Κούρδων ανατρέποντας τον Άσαντ, και να φτάσουν στον Περσικό Κόλπο μέσω των Σιιτιών του Ιράκ και των Κούρδων, αποφεύγοντας του Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ. Χάρτης 1


Οι Ρώσοι θα ξέρουν ότι αν ο Ερντογάν τους πουλήσει, και υποστηρίξει τον άξονα Τουρκίας-Περσικού Κόλπου προς την Ευρώπη (Κατάρ-Τουρκία-ΕΕ), και τον άξονα Κασπία Θάλασσα-Τουρκία-Ευρώπη (Τουρκμενιστάν-Καζακστάν-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία-ΕΕ), οι Ρώσοι θα ξεσηκώσουν τους Κούρδους της Τουρκίας και της Συρίας, και θα τα κάνουν όλα πουτάνα στην Μέση Ανατολή. Χάρτης 2.


Επομένως για τους Ρώσους και τους Αμερικανούς οι Κούρδοι μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά, αλλά εις βάρος του Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος θέλει να είναι ξαπλωμένοι στα πόδια του οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και να τον παρακαλάνε, και να παίζει τον έναν εναντίον του άλλου.
Αν όμως τα βρούνε οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί, το μόνο που θα μπορεί να κάνει ο Ερντογάν θα είναι να προσπαθήσει να τα κάνει πλακάκια με τους Κινέζους, προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να χαλάσει την ισορροπία δυνάμεων που προωθούν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι. Σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαμε τον άξονα Κίνας-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας εναντίον του άξονα Ρωσίας-ΗΠΑ-Ινδίας. Χάρτης 3.


Αλλά δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι θα τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, ή έτσι φαντάζομαι τουλάχιστον, και χωρίς τους Κινέζους, , ο Ερντογάν θα είναι αναγκασμένος να δεχτεί τους Κούρδους ως εξισορροπητικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή, είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει. Αν φυσικά τα βρούνε οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι.
Αλλά δεν είναι όλα άσχημα για την  Τουρκία, γιατί αν τα βρούνε οι ΗΠΑ και η Ρωσία στην Μέση Ανατολή τότε ως αντάλλαγμα θα πρέπει και η Τουρκία να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα, και ίσως οι ΗΠΑ και η Ρωσία να μην υποστηρίξουν ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος, παρόλο που τις ΗΠΑ τις εξυπηρετεί ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στο Κουρδιστάν της Συρίας και του Ιράκ, και τους Ρώσους τους εξυπηρετεί Κουρδικό κράτος στο Κουρδιστάν της Τουρκίας.

Χάρτης Συρία Δεκέμβριος 2015

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Tucker Carlson VS The Economist

Ο καταπληκτικός Tucker Carlson ξεφτιλίζει έναν αναλυτή του φιλο-Ισλαμικού και φιλο-Κινεζικού Economist. Ο Economist παρομοίαζε τον Τραμπ με τον ISIS πριν τις εκλογές, και έλεγε ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ θα ξεσπάσει μία μεγάλη οικονομική καταστροφή, ενώ οι αγορές εκτοξεύτηκαν μετά την εκλογή του.
Ο αναλυτής του Economist λέει ότι η μείωση των φόρων στις Αμερικανικές επιχειρήσεις που επιθυμεί ο Τραμπ θα αυξήσει τις ανισότητες, και ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι καλό για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, επειδή αγοράζουν φτηνά προϊόντα. Ο καταπληκτικός Tucker του καρφώνει το μαχαίρι στην καρδιά, λέγοντας του ότι ακούει συνέχεια ότι αν σταματήσουμε να αγοράζουμε φτηνά Κινεζικά σκουπίδια ο κόσμος θα καταστραφεί, υπονοώντας ότι ο αναλυτής του Economist εκφράζει τις θέσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και των πολυεθνικών που έχουν την βάση τους στην Κίνα, και πολεμάνε τον Τραμπ χρηματοδοτώντας ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το ελεύθερο διεθνές εμπόριο είναι σίγουρα ευεργετικό, αρκεί να γίνεται ανάμεσα σε ομοειδείς πολιτισμούς πχ ΗΠΑ-ΕΕ ή Ρωσία-Κίνα κλπ. Όταν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογοι δασμοί, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι τα Κινεζικά μεροκάματα είναι 1 με 2 δολάρια την ήμερα, και είναι αδύνατον για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μάθουν να ζουν με 1 και 2 δολάρια την ημέρα προκειμένου να συναγωνιστούν τους Κινέζους.
Έχει φυσικά και σημασία ότι ο Economist είναι Βρετανικός, και οι Βρετανοί φοβούνται πολύ περισσότερο την Ρωσία και πολύ λιγότερο την Κίνα, ενώ οι Αμερικανοί φοβούνται πολύ περισσότερο την Κίνα και πολύ λιγότερο την Ρωσία.
Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε τον βρώμικο πόλεμο που έχουν κάνει στον Τραμπ το Time και το Newsweek, τα δύο μεγαλύτερα Αμερικανικά πολιτικά περιοδικά, όπως φυσικά και ο Βρετανικός Economist, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό περιοδικό στον κόσμο.
https://www.youtube.com/watch?v=ZT03gjooVSI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες