Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Τζάκομο Καζανόβα: Κάθε γυναίκα με απασχολεί για τρεις μέρες: τη μία μέρα για να την κατακτήσω, τη δεύτερη για να την ικανοποιήσω και την τρίτη για να την ξεχάσω.


Οι ιδέες του μεγαλύτερου εραστή του αιώνα, του μέγα κυνηγού των ηδονών ο οποίος επέμενε στην απόλαυση της στιγμής. `Εφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουνίου τυ 1798.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Οι ιδέες του μεγαλύτερου εραστή του αιώνα, του μέγα κυνηγού των ηδονών ο οποίος επέμενε στην απόλαυση της στιγμής. `Εφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουνίου τυ 1798.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

"Οι αισθησιακές απολαύσεις ήταν το πρώτο μου μέλημα σ` όλη μου τη ζωή, για μένα τίποτε δεν ήταν πιο σημαντικό. Αισθανόμουν γεννημένος για το άλλο φύλο, γι` αυτό και πάντοτε το αγάπησα και, όσο μου ήταν δυνατό, φρόντισα να μ` αγαπήσει. Παράφορα αγάπησα και το καλό φαγητό και κυνήγησα με πάθος όλα τα αντικείμενα που έχουν προορισμό να κινούν την περιέργεια". είπε κάποτε ο μεγάλος Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας Τζάκομο Καζανόβα. Ο άνθρωπος που έκανε το όνομά του συνώνυμο του ακαταπόνητου στην αναζήτηση της ηδονής.
Μέσα από τα απομνημονεύματα του παρουσιάζει τις αποπλανήσεις του. Ο περιπλανώμενος λιμπερτίνος του 18ου αιώνα, αποκάλυψε στα θρυλικά 12τομα Απομνημονεύματά του τις ιδιαίτερες πτυχές της προσωπικότητάς του.
`Ενας τυχοδιώκτης, ταξιδευτής σε όλες τις αυλές και τα καταγώγια της Ευρώπης,  μυθιστοριογράφος, ποιητής, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, θεολόγος, ηθικολόγος, μύστης της Καβάλας, τσαρλατάνος, μαθητευόμενος κληρικός και στρατιωτικός, δραπέτης,. Ο άνθρωπος που αναζήτησε τον έρωτα "μ` εκείνη την αθωότητα της ηδονής που αγγίζει τα πλέον λεπτά συναισθήματα".
Οι αφηγήσεις των ερωτικών και άλλων περιπετειών του  είχαν ήδη γίνει μύθος όσο ήταν εν ζωή και αποτελούσαν το διαβατήριό του στις αυλές και τα σαλόνια. Όλα αυτά κατέγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν γέρος πια, δούλευε σαν βιβλιοθηκάριος σ` έναν πύργο της Βοημίας. "Μου αρέσει υπερβολικά να βρίσκομαι μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο και να βλέπω το φως μέσα από ένα παράθυρο ανοιχτό σ` έναν απέραντο ορίζοντα", έλεγε ο Καζανόβα αναπολώντας, δίχως να δεχτεί να προβάλει στη ζωή της σκιά της παρακμής του. Το εξαιρετικό κείμενό του επηρέασε μελετητές και καλλιτέχνες, ταυτίστηκε με την ηθική των λιμπερτίνων και χάρισε στη λογοτεχνία γοητευτικούς ήρωες που αντλούν σάρκα από τη ζωή και οστά από τη φαντασίωση. 
Ο παρεξηγημένος Καζανόβας δημιούργησε ένα ολόκληρο ρεύμα Καζανοβιστών που θα διατρέξει όλο τον 20ο αι., από τον Ντελακρουά, τον Σταντάλ και τον Νερβάλ μέχρι τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Χένρυ Μίλλερ και τον Φελλίνι.
Ακολουθούν κάποια από τα λόγια του...
Δεν κατακτώ, υποκύπτω.
Είναι μεγάλη δυστυχία για μια ωραία γυναίκα να την ασχημίζει το χαμόγελο. Το χαμόγελο, που μπορεί να ομορφύνει μια άσχημη.
Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να έχεις θάρρος, γιατί η δύναμη χωρίς αυτοπεποίθηση είναι περιττή.
Κάθε γυναίκα με απασχολεί για τρεις μέρες: τη μία μέρα για να την κατακτήσω, τη δεύτερη για να την ικανοποιήσω και την τρίτη για να την ξεχάσω.
Εξετάζοντας την ομορφιά μιας γυναίκας, το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι οι γάμπες.
Ένας λαός χωρίς δεισιδαιμονίες θα ήταν φιλόσοφος, και οι φιλόσοφοι δεν υπακούν ποτέ.
Η αγάπη είναι κατά τα τρία τέταρτα περιέργεια.
Οι Γάλλοι ζηλεύουν τις ερωμένες τους, ποτέ τις γυναίκες τους.
Ανάμεσα στην ομορφιά και στην ασχήμια, η διαφορά είναι συχνά ανεπαίσθητη.
Έζησα σαν φιλόσοφος και πεθαίνω σαν χριστιανός.
(τα τελευταία του λόγια)
Το Γαλλικό έθνος θα ήταν πιο σοφό αν είχε λιγότερο πνεύμα.klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες