Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κάλπες με χαμηλή συμμετοχή, αιματηρό επεισόδιο και αγορά ψήφων...

Από ένα αιματηρό επεισόδιο έχει αμαυρωθεί η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι, ούτως ή άλλως, πολύ χαμηλή, ωστόσο, στην...
περιοχή Λέζα ένας άνδρας τραυματίστηκε από πυροβόλο όπλο. Ο Ιλίρ Μέτα κατηγόρησε ευθέως συμμορίες ναρκωτικών οι οποίες, όπως υποστήριξε ανήκουν στο κόμμα του Έντι Ράμα.

Το επεισόδιο, που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία, είχε θύμα έναν άνδρα, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης». Ο επικεφαλής του κόμματος, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας, κατηγόρησε ευθέως τον πολιτικό του αντίπαλο Έντι Ράμα.

Ο Μέτα κατήγγειλε, όσον αφορά στους δράστες, ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα με τον οποίο πάντως το κόμμα του και ο ίδιος συγκυβέρνησαν την τελευταία θητεία.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοροπωλησίας ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά. Οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων γίνονται κυρίως από το Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο κατηγορεί για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται και αντιστρόφως, φορτίζοντας το πολιτικό κλίμα όσο πλησιάζει η ώρα για το κλείσιμο της κάλπης.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν μέχρι τη μια μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) πολύ χαμηλή. Οι παρατηρητές αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης, πέρα από την απογοήτευση των πολιτών, και στο γεγονός ότι οι εκλογές συνέπεσαν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, στην οποία οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ με τη δύση του ηλίου. Ωστόσο, εικόνα ως προς το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να έχει διαμορφωθεί πριν τα μεσάνυχτα ή και αύριο.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις δίνουν, μεν, ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντι Ράμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Δεύτερο φέρουν τα γκάλοπ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, με τα υπόλοιπα να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Μπορεί η προεκλογική εκστρατεία να ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους, ωστόσο στην πορεία το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γύρω από θέματα διαφθοράς, εξαγοράς ψήφων, ακόμα και διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες