Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Σε χαμηλά 7,5 ετών η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο


Σε χαμηλά 7,5 ετών η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 διαμορφώνεται το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται από το yield στο 10ετές ομόλογο, ενώ σταθερά και κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η απόδοση στο 2ετές ελληνικό ομόλογο.

Η είδηση της εξόδου της Ελλάδα στις αγορές οδήγησε σε νέα αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι κάτοχοι του 2ετούς – το οποίο είναι το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 και το οποίο λήγει το 2019 και είναι αυτό το οποίο θα ανταλλάξουν οι επενδυτές στην έκδοση – έσπευσαν να πουλήσουν τις θέσεις τους έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν του ελκυστικούς όρους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και να το ανταλλάξουν με το νέο ομόλογο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ επαναγοράζουν το παλαιό ομόλογο λήξης 2019 στην τιμή των 102,60 μονάδων βάσης και προσφέρουν στους κατόχους δεδουλευµένους τόκους (accrued interest ), ενώ οι αποδόσεις είναι αισθητά καλύτερες  από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Έτσι, η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 3,286% κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,21% που άγγιξε χθες, ενώ η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 5,272% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Δεκεμβρίου.
"Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό από μακροοικονομική άποψη και από την πλευρά της αγοράς", σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Barclays, Antonio Garcia Pascual.
Ο Pascual σημειώνει ότι η χρονική στιγμή της συμφωνίας είναι ευνοϊκή για διάφορους λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης και την επίσημη χρηματοδοτική στήριξη, τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τους περιορισμένους πολιτικούς κινδύνους και την ελάφρυνση του χρέους που πιθανόν να δοθεί αργότερα εντός του έτους ή μετά.
"Υπάρχει τώρα ισχυρότερη όρεξη για τα ελληνικά assets", προσθέτει. "Βγαίνοντας στις αγορές, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να πει ότι έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να παράσχει περαιτέρω εσωτερική υποστήριξη στις κυβερνητικές πολιτικές ".
Ελευθερία Κούρταλη-capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες