Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

13 εντυπωσιακές φωτογραφίες της θρυλικής Μαντουμπάλα που έγινε τραγούδι από τον Στέλιο Καζαντζίδη

Η πρόωρα χαμένη Ινδή πρωταγωνίστρια, η φήμη της οποίας, στις δεκαετίες του ‘40 και του ’50 είχε φθάσει σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έγινε ένα πασίγνωστο τραγούδι από έναν θρυλικό τραγουδιστή
Η πρόωρα χαμένη Ινδή πρωταγωνίστρια, η φήμη της οποίας, στις δεκαετίες του ‘40 και του ’50 είχε φθάσει σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έγινε ένα πασίγνωστο τραγούδι από έναν θρυλικό τραγουδιστή
Γεννημένη το 1933 η Μουμτάζ Μπεγκούμ Τζεχάν Ντελάβι, η Ινδή ηθοποιός που έγινε πασίγνωστη με το όνομα Μαντουμπάλα, εμφανίστηκε σε κλασσικές ταινίες του Ινδικού κινηματογράφου από το 1942 έως το 1962 και θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο εμβληματική γυναικεία προσωπικότητα του Hindi κινηματογράφου.
 Μάλιστα το περιοδικό Life την αποκαλούσε τότε «το μεγαλύτερο αστέρι» στη διεθνή βιομηχανία του κινηματογράφου.

 
Η πρώτη της ταινία ήταν η εμπορική επιτυχία Basant (1942) στην οποία υποδυόταν την κόρη της δημοφιλούς τότε πρωταγωνίστριας Μουμτάζ Σάντι. Εμφανίστηκε ως παιδί θαύμα σε μερικές ακόμα ταινίες και σύντομα κέρδισε τη φήμη μιας ταλαντούχας και αξιόπιστης ερμηνεύτριας. Μια άλλη φημισμένη πρωταγωνίστρια, η Ντέβικα Ράνι, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της, την συμβούλεψε να αλλάξει το όνομα της σε Μαντουμπάλα. Μέχρι την ενηλικίωση της, η ασυνήθιστη ομορφιά της και η λυγερή κορμοστασιά της φανέρωναν ότι είχε τη στόφα πρωταγωνίστριας. Η μεγάλη ευκαιρία της δόθηκε όταν ο σκηνοθέτης Κιντάρ Σαρμά την επέλεξε για συμπρωταγωνίστρια του Ρατζ Καπούρ στην ταινία Neel Kamal (1947), στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το όνομα Μαντουμπάλα, στα 14 της χρόνια.


Τα επόμενα δύο χρόνια η μικρή Μαντουμπάλα εξελίχθηκε σε μια απίστευτη καλλονή (ο τύπος της εποχής και οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν Αφροδίτη της μεγάλης οθόνης). Το 1949 πρωταγωνιστεί στην εμπορικά επιτυχημένη ταινία Mahal που την μετατρέπει σε πραγματική σταρ.
 
Όμως το 1950, μετά από συνεχείς αιμοπτύσεις στα πλατό, αποκαλύπτεται η καρδιακή της πάθηση, μια εκ γενετής καρδιακή ανωμαλία. Την εποχή εκείνη οι χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά ήταν σχεδόν άγνωστες και έτσι η πάθηση της κρατήθηκε μυστική για πολλά χρόνια παρά κάποιες αόριστες φήμες που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς.
 
Δυστυχώς όμως η Μαντουμπάλα «έφυγε» τον Φλεβάρη του 1969 λίγες μέρες μετά τα 36α της γενέθλια έχοντας προλάβει να συμμετάσχει στη σύντομη ζωή της σε πάνω από 70 ταινίες.


Η ινδική ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης» ήταν η αφορμή να γραφτεί το τραγούδι «Μαντουμπάλα» του Στέλιου Καζαντζίδη το οποίο όταν κυκλοφόρησε ως Μαντουβάλα έγινε τεράστια λαϊκή επιτυχία. Η ιστορία της δημιουργίας του ξεκίνησε από τον Καζαντζίδη, αλλά συνέβαλαν άλλοι δύο καλλιτέχνες στην ολοκλήρωση του. Καθώς ο Καζαντζίδης παρακολουθούσε την συγκεκριμένη ταινία ενθουσιάστηκε με το τραγούδι και τις μουσικές συνθέσεις του θρυλικού Ραβί Σανκάρ και θέλησε να το διασκευάσει στα ελληνικά.

Τότε ζήτησε από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να τον βοηθήσει να γράψουν ελληνικούς στίχους πάνω στο ινδικό ρυθμό. Η Παπαγιαννοπούλου, που ήταν λάτρης του ινδικού κινηματογράφου βρήκε τον τίτλο πριν ξεκινήσει να γράφει τους στίχους.

Ο τίτλος σήμαινε «γλυκό κορίτσι» και ήταν το όνομα της μεγάλης Ινδής πρωταγωνίστριας
Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.
Να σε δω κι ας πεθάνω, καλή μου.
 Αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου.
 Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,
 Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.
Στο τραγούδι η Μαντουμπάλα είναι η χαμένη αγάπη του τραγουδιστή, την οποία αναζητά και καλεί σπαρακτικά να γυρίσει κοντά του. Η Παπαγιαννοπούλου, έγραψε τους στίχους για την κόρη της, που είχε πεθάνει εκείνη τη χρονιά....

Η Μαντουμπάλα κυκλοφόρησε το 1959 και πούλησε συνολικά 96 χιλιάδες δίσκους. Μάλιστα παρέμεινε πρώτη σε πωλήσεις για μια δεκαετία.
 Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις λαμπερές φωτογραφίες για να θαυμάσετε την ομορφιά της Μαντουμπάλα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.
 Πηγή: Wikipedia, mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες