Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017



Εντοπίστηκε το ρωσικό ελικόπτερο...

Νεκροί οι επιβαίνοντες...

Το ρωσικό ελικόπτερο που είχε εξαφανιστεί την Πέμπτη ανοικτά του νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στην Αρκτική εντοπίστηκε και...
οι οκτώ επιβάτες του θεωρούνται νεκροί, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Το κέλυφος του ρωσικού ελικοπτέρου εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Χιρόντεν, σε βάθος 209 μέτρων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες διάσωσης, που διευκρινίζουν ότι οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στον εντοπισμό των σορών των επιβατών οι οποίοι θεωρούνται νεκροί.
Πρόκειται, σύμφωνα με τη Ρωσία, για πέντε μέλη πληρώματος και τρεις επιστήμονες, όλοι Ρώσοι.
Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο, τύπου Mil Mi-8, εξαφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης δύο ή τρία χιλιόμετρα ανοικτά του Μπάρεντσμπουργκ, μιας ρωσικής μεταλλευτικής κοινότητας του Σβάλμπαρντ. Το ελικόπτερο, που έχει τη μόνιμη βάση του κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, αναφέρθηκε ως αγνοούμενο κατά την επιστροφή του από το Πιραμίντεν, μια άλλη πρώην μεταλλευτική κοινότητα του Σβάλμπαρντ που έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.
Σύμφωνα με τον γενικό σύμβουλο της Ρωσίας στο Σβάλμπαρντ, τον Βιατσεσλάβ Νικολάγεφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, «είναι ένα πολιτικό ελικόπτερο που ανήκει στην εταιρεία Arktikougol και πραγματοποιεί πτήσεις μεταφέροντας μεταλλωρύχους από το Λονγκιαρμπίεν στο Μπάρεντσμπουργκ».
Για τον εντοπισμό του είχαν αναπτυχθεί σημαντικά μέσα, περιλαμβανομένου ενός αεροπλάνου ναυτικής περιπολίας, δύο ελικοπτέρων και πολλών νορβηγικών σκαφών καθώς και ενός δανικού αεροσκάφους. Οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία συμμετείχε στις έρευνες με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, προσωπικό και υλικό.
Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα υποθαλάσσιο μικρορομπότ.
Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε αυτή την πολική περιοχή όπου επικρατεί σκοτάδι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αυτή την περίοδο του έτους.
Το 2008 ένα άλλο ρωσικό Mil Mi8 είχε συντριβεί κοντά στο Μπάρεντσμπουργκ, προκαλώντας τον θάνατο τριών εκ των εννέα επιβαινόντων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες