Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Δυνάμεις πιστές στον Άσαντ και το Ιράν εισήλθαν στο Αφρίν

Δυνάμεις πιστές στον Άσαντ και το Ιράν εισήλθαν στο Αφρίν
Δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ Άσαντ εισήλθαν πριν από λίγη ώρα στον βόρειο κουρδικό θύλακα το στο Αφρίν, αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που σκοπεύουν να πολιορκήσουν την πόλη, και παρά την υπόσχεση που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικότερα, οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (NDF), δυνάμεις πολιτοφυλάκων φιλικών προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και σιιτικές πολιτοφυλακές που ενισχύονται από το Ιράν εισήλθαν από νοτιοανατολική κατεύθυνση στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους συριακό καντόνι του Αφρίν, όπου διεξάγεται επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έδειξε περίπου 20 οχήματα με βαριά πυροβόλα όπλα τοποθετημένα πάνω τους, που εισέρχονταν στην Αφρίν από το κοντινό χωριό Nουμπούλ.
Τα οχήματα που τους μεταφέρουν πέρασαν από έναν σταθμό ελέγχου που έφερε το έμβλημα μιας κουρδικής δύναμης ασφαλείας.
«Μία Συρία, μία Συρία» ακούγονται να φωνάζουν οι άνδρες αυτοί, στο βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. «Ήρθαμε για να πούμε στον λαό μας στο Αφρίν ότι είμαστε ένα», είπε ένας μαχητής, αναφερόμενος στην πάγια θέση της Δαμασκού ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και οι εσωτερικές κατατμήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο θα πρέπει να εξαλειφθούν.
Η ενέργεια από πλευράς Σύρων προκαλεί προβληματισμό για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της κρίσης και φόβους για μια άμεση σύρραξη μεταξύ του συριακού στρατού με  τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σε περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για την πρώτη ευθεία σύγκρουση των Τούρκων με τους Σύρους  κατά τη πενταετή παρέμβαση της Αγκύρας στον συριακό εμφύλιο.
Εγείρει επίσης προβληματισμό για εκ νέου ψύχρανσης Άγκυρας-Μόσχας με δεδομένο ότι ο Άσαντ είναι πιστός σύμμαχος της Ρωσίας και συνήθως δρα καθ’ υπόδειξη του Κρεμλίνου.
Η εν λόγω εξέλιξη απειλεί επίσης να διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας με συμμετοχή και αντιπολιτευόμενων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.
Οι σημερινές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του Τούρκου προέδρου ο οποίος αποκάλυψε ότι η Τουρκία απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό καντόνι Αφρίν, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα,
ο Τούρκος πρόεδρος είπε  πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν την πόλη Αφρίν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τα νότια σύνορά της.usay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες