Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Γιατί η ενυδάτωση του παιδικού δέρματος είναι σημαντική, ιδίως τώρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες , και τι να κάνετε για να την πετύχετε.


shutterstock_157110287

Γράφει η παιδίατρος Ελένη Καραχανίδη
Το δέρμα δεν είναι απλά η εξωτερική κάλυψη του οργανισμού, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματός μας με πολλές και σημαντικές δράσεις.

Εκτός από το να διατηρεί τη θερμοκρασία, να καλύπτει και να προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, να συνθέτει τη μελανίνη ,να συμβάλει στην απορρόφηση της βιταμίνης D, και άλλες πολλές δράσεις, το δέρμα έχει εξαιρετικά βασικό ρόλο και στην ανοσοποίηση. Αυτό γίνεται, γιατί όχι μόνο αποτελεί φραγμό για την είσοδο μικροοργανισμών αλλά και συμμετέχει ενεργά στον περιορισμό των λοιμώξεων- μολύνσεων. Για να συμβούν, ωστόσο, όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δέρμα να είναι ακέραιο και υγιές.
Ας δούμε, αρχικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού δέρματος.
Το υγιές δέρμα είναι: ροδαλό αλλά όχι κοκκινισμένο, ισορροπημένο στην υφή δλδ ούτε ξηρό ούτε λιπαρό, χωρίς τραυματισμούς, εκδορές ή βλάβες και απαλό.
Η ενυδάτωση είναι βασικός τρόπος για να διατηρήσει το δέρμα τις ιδιότητές του αλλά και για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη δράση φραγμού στην είσοδο μικροοργανισμών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το αφυδατωμένο δέρμα παρουσιάζει μικρο«σχάσεις» που μπορεί να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι, είναι όμως αρκετές για να επιτρέψουν σε μικρόβια ( με πολύ συχνό και «αγαπημένο» το σταφυλόκοκκο) να μπουν σε πιο εσωτερικές στιβάδες παρακάμπτοντας το φραγμό και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβες.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι το να έχουμε ένα υγιές δέρμα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί, όμως είναι πιο σημαντικό να το προσέξουμε στα παιδιά;
Για δύο  βασικούς λόγους:
1ον γιατί το παιδικό δέρμα λόγω συνθηκών δράσης και παιχνιδιού (π.χ με χώματα, μπογιές κτλ)  και παιδικών πρακτικών ( αντικείμενα στο στόμα, χέρια στη μύτη και μετά ξύσιμο πχ του χεριού, φτέρνισμα στην παλάμη, πιάσιμο της μυξούλας με τα χέρια κτλ) είναι πιο εκτεθειμένο σε πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες επιμόλυνσης.
2ον γιατί το μέλημα των γονιών είναι, ιδίως το χειμώνα, να κρατήσουν τα παιδιά ζεστά, παραλείποντας τον έλεγχο και την εποπτεία της επιδερμίδας τους επιτρέποντας έτσι σε ξηροδερμίες και μικροβλάβες να διαφεύγουν, να παραμένουν και να διαιωνίζονται με κίνδυνο να επιδεινωθούν.
Τι χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουμε για να κρατήσουμε το παιδικό δέρμα ενυδατωμένο και άρα υγιές;
Το κάθε δέρμα, έχει φυσικά τις δικές του ανάγκες αλλά οι γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν:
  • Συστηματική(καθημερινή) χρήση κρέμας ενυδάτωσης– ήπιας ή πιο εντατικής ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες κάθε δέρματος. Πιο συγκεκριμένα κάθε παιδί πρέπει να ενυδατώνεται καθημερινά με μια ενυδατική κρέμα, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης ξηροδερμίας, εκζέματος, ατοπίας, η ενυδατική θα πρέπει να γίνεται πιο εντατικής δράσης. Η επιλογή της ενυδατικής θα πρέπει ασφαλώς να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες του δέρματος αλλά και την ποιότητα της κρέμας που θα πρέπει να είναι ειδική για παιδικά δέρματα και κατά το δυνατόν πιο πιστοποιημένη στο ρόλο της, παρά μια απλή κρέμα του εμπορίου.
  • Πλύσιμο με ένα καθαριστικό φιλικό για το δέρμα. Η επιλογή, και πάλι, θα πρέπει να γίνεται όχι με βάση το άρωμα το χρώμα και το μπουκάλι αλλά με βάση την ποιότητα του σαπουνιού, την υφή του προϊόντος και τον αφρό που κάνει ( ο υπερβολικός αφρός δεν είναι ένδειξη καλού καθαρισμού ούτε διευκολύνει την αποτελεσματική απομάκρυνση του καθαριστικού) καθώς και το αποτέλεσμα στο δέρμα του παιδιού.
  • Μπάνιο όχι καθημερινά– ιδίως το χειμώνα. Η καθημερινή επαφή με το νερό τείνει στο να αφυδατώνει το δέρμα και να το κάνει πιο ξηρό, τραχύ, ευαίσθητο.
  • Απαραίτητη εφαρμογή ενυδατικής μετά το μπάνιο, ιδανικά σε δέρμα που διατηρεί ένα μέρος της υγρασίας του νερού . Αυτό, στην πράξη γίνεται με ταμποναριστό σκούπισμα του παιδιού και άμεση εφαρμογή της ενυδατικής σε όλο το κορμί. Η υγρασία που έχει παραμείνει βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση και άρα στην πιο αποτελεσματική ενυδάτωση.
  • Διατήρηση καλής θερμοκρασίας σώματος, τόσο στον κορμό όσο και στα άκρα ( χέρια- πόδια- μύτη)
  • Συστηματική και αποτελεσματική ενυδάτωση ολόκληρου του οργανισμού με πρόσληψη των υγρών στις ποσότητες που χρειάζεται ( ενδεικτικά ένα παιδί βάρους 10 κιλών χρειάζεται 1 λίτρο υγρά καθημερινά)
  • Αποφυγή της χρήσης  μωρομάντηλων ( ή άλλων υγρών καθαρισμού)
  • Καθαρισμός της μύτης με χαρτομάντηλο και όχι άλλα χαρτιά που μπορεί να γδέρνουν, να τραυματίζουν ή να προκαλούν ξηρότητα.
Σε κάθε περίπτωση το να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν και τα παιδιά μας ότι το δέρμα μας αποτελεί ασπίδα προστασίας και χρειάζεται προσοχή, είναι ένα βασικό και απαραίτητο πρώτο βήμα στη φροντίδα του.
Προμηθευτείτε καθαριστικά, ενυδατικές και… καλό χειμώνα!!!
epaggelmagynaika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες