Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ποιοι προστατεύουν τη NoviBet; Οσμή φορο-σκανδάλου με τη στοιχηματική του Οντόνι


Ο Ροδόλφος Οντόνι μοιάζει να δρα κάτω από ένα αόρατο, αλλά ισχυρό δίχτυ προστασίας

facebook sharing button

Ποιοι καλύπτουν τη στοιχηματική Novibet, που έχει μικτά κέρδη 1.200.000 ευρώ στο 9μηνο, αλλά δαπανά 2.200.000 ευρώ για διαφημίσεις στο 5μηνο Σεπτεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021… Από τα ισόβια στη μητέρα του για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος, το διάστημα στη Βρετανία και το comeback to 2019.

  • Έρευνα – 1ο μέρος

Όταν, τον Ιούλιο του 2018, η Φρύνη Οντόνι, μητέρα του επιχειρηματία Ροδόλφου Οντόνι, άκουγε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών πως της επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέσω των συμμετοχών της στις εταιρίες HELLAS A.E. και Ψηφιακές Αναπαραγωγές Α.Ε., πρέπει να έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός πως δεν ήταν άγνωστη στις αίθουσες των δικαστηρίων, εντούτοις ως εκείνη τη στιγμή είχε λευκό ποινικό μητρώο και μάλλον ποτέ δεν φανταζόταν πως θα ερχόταν αντιμέτωπη με μια τόσο βαριά ποινή.

Δίπλα της στεκόταν ο στενός συνεργάτης και συγκατηγορούμενός της Κώστας Κυριακόπουλος, ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, όπως τον έχουν αναγορεύσει -όχι αδίκως- πολλά μέσα ενημέρωσης, στον οποίο η έδρα του δικαστηρίου επιφύλαξε την ίδια ποινή, για τις ίδιες κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας OPTICAL MEDIA PRODUCTION EUROPE.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τη Φρύνη Οντόνι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ο άνθρωπος που καθόταν στο πλάι της, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με τον οποίο κάποτε έφτασαν να εκδίδουν μαζί ακόμη και εφημερίδα (την αθλητική «Sportime»), αλλά ο άνθρωπος που δεν βρισκόταν στο πλάι της, και δεν ήταν άλλος από τον γιο της Ροδόλφο.

Παρά το γεγονός ότι μάνα και γιος είχαν βαδίσει χέρι χέρι το ίδιο επιχειρηματικό μονοπάτι, μια ύποπτη ανατροπή στο τέλος της διαδρομής είχε οδηγήσει εκείνη στη φυλακή, ενώ εκείνος όχι μόνο ήταν ελεύθερος, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στη Μεγάλη Βρετανία.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ροδόλφος Οντόνι είχε φροντίσει η εταιρία του, Centric Συμμετοχών Α.Ε., να πουλήσει στον Όμιλο GVC Holdings PLC την προώθηση των στοιχηματικών προϊόντων Sportingbet.gr, Bwin.gr και VistaBet.gr, τα οποία διαχειριζόταν από το 2007, δρώντας ως αντιπρόσωπος για την GVC, στο εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, σύμφωνα με τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς, των 14.400.000 ευρώ. Προφανώς, ο Ροδόλφος Οντόνι είχε ανάγκη να αλλάξει επειγόντως… παραστάσεις.

Είχε προηγηθεί, βεβαίως, το πρόστιμο «μαμούθ» των 186.770.000 ευρώ στην GVC από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για παραβάσεις την περίοδο 2010-2011. Ένα πρόστιμο για το οποίο ασκούνται πιέσεις να ανακληθεί!

Και μπορεί η Φρύνη Οντόνι να μη φανταζόταν πως ο γιος της θα έφευγε μακριά την πιο κρίσιμη στιγμή, εγκαταλείποντάς την, πολλοί στην Ελλάδα, πάλι, δεν φαντάζονταν ότι θα γυρίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν φαντάζονταν, επίσης, πως θα δραστηριοποιηθεί ξανά στον ίδιο χώρο, μέσω της στοιχηματικής Novibet και μάλιστα με τόσο απροκάλυπτα έκνομο τρόπο.

Γιατί όσα θα φέρει στο φως η «δημοκρατία», στην έρευνα που ξεκινά σήμερα, αποκαλύπτουν μέσα από αδιάσειστα στοιχεία, που η πραγματική θέση τους είναι στο γραφείο του αρμόδιου οικονομικού εισαγγελέα, ένα ξέφρενο πάρτι φοροδιαφυγής και διαρκούς παραβατικότητας χωρίς όριο και κυρίως, χωρίς την ανάγκη να κρατηθούν -έστω- τα προσχήματα.

Ο Ροδόλφος Οντόνι, αυτή τη φορά, παρά την καταδικαστική απόφαση για τη μητέρα του, αλλά και όσα καταγγέλλει πλέον ο Κώστας Κυριακόπουλος για τη δράση του, μοιάζει να δρα κάτω από ένα αόρατο, αλλά ισχυρό δίχτυ προστασίας. Γεγονός που θα οδηγήσει αναπόδραστα την έρευνά μας στην αναζήτηση απάντησης στο πλέον σημαντικό ερώτημα: Ποιοι καλύπτουν τον Ροδόλφο Οντόνι;

Πωλούνται κοτόπουλα μαζί… με τα πίτουρα

Αμέσως μετά την πώληση των στοιχηματικών προϊόντων στην GVC, δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Centric αλλάζει επιχειρηματικό προσανατολισμό και στοχεύει στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται η αποχώρηση του Ροδόλφου Οντόνι από τη διοίκηση, αλλά παρέμεινε βασικός μέτοχος.

Η πρώτη νέα επιχειρηματική κίνηση της Centric είναι ένα ταχυφαγείο με την επωνυμία Chicken Stories (!), για το οποίο αναλύεται στους μετόχους το όραμα να γίνει αλυσίδα, ενώ ο Οντόνι λείπει πια στο εξωτερικό. Δεν φαίνεται, όμως, να έχει σκοπό να πουλάει μόνο… κοτόπουλα από τα ξένα για πολύ. Εξάλλου, έχει ακόμη στην ιδιοκτησία του την εταιρία μέσων ενημέρωσης Liquid Media, που ιδρύθηκε το 2008 έχοντας αρχικά στην ιδιοκτησία της μόνο το αθλητικό σάιτ gazzeta.gr, μέσω της οποίας σχεδιάζει προφανώς να πουλήσει και τα… πίτουρα.

Έτσι, στα τέλη του 2019 και ενώ εκκρεμεί ακόμη το Εφετείο για την υπόθεση της μητέρας του, επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ δημοσιεύματα τον φέρνουν να παραθέτει ένα εντυπωσιακό γεύμα σε λίγους και καλούς φίλους, μεταξύ των οποίων και η Τζένη Μπαλατσινού, η οποία έχει πουλήσει το σάιτ της jenny.gr στη Liquid Media, εταιρία που σήμερα έχει στην παλέτα της ακόμη τα σάιτ reader.gr, insider.gr και luben.tv.

Ο Ροδόλφος Οντόνι, όμως, δεν έχει σκοπό να απομακρυνθεί από τον στοιχηματικό κόσμο, και σύντομα αρχίζει να δραστηριοποιείται και πάλι μέσω της Novibet, που ανήκει στην εταιρία Longflex Ltd και στην οποία εμφανίζεται ως συνεργάτης.

Όταν η πρόσθεση δεν βγάζει νόημα…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», η Longflex Ltd, το εννεάμηνο του 2020, είχε μικτά κέρδη 1.200.000 ευρώ και άρα μερίδιο αγοράς μικρότερο από 0,30%. Την ίδια στιγμή, οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς, η Gambling Malta Ltd (Stoiximan) και η Lucky Stream Ltd (Bet365), δήλωναν μικτά κέρδη ύψους 185.500.000 ευρώ και 87.000.000 ευρώ αντίστοιχα, φτάνοντας το μερίδιο τους στο 50% και το 26%.

Μια προσεκτική ματιά, όμως, στα έξοδα που πραγματοποιεί η εταιρία στην οποία δραστηριοποιείται ο Οντόνι δημιουργούν χάσμα… στην πρόσθεση. Αν και η Longflex δηλώνει περίπου 100.000 ευρώ έσοδα τον μήνα, οι δαπάνες κυρίως για διαφήμιση ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Το πεντάμηνο, για παράδειγμα, Σεπτεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, η εταιρία διέθεσε για τηλεοπτικές καμπάνιες 1.375.611 ευρώ, σε ραδιοφωνικές 86.756 ευρώ και για υπαίθρια διαφήμιση 748.000 ευρώ. Συνολικά, λοιπόν, ξόδεψε περίπου 2.200.000 ευρώ, δηλαδή 1.100.000 ευρώ παραπάνω από τα μικτά κέρδη που εμφάνισε το εννεάμηνο του 2020.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα «παίζει» επιθετικά και στη διαδικτυακή διαφήμιση, αγοράζοντας από τον Σεπτέμβριο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου συνολικά 251.990.000 impressions.

Πόσα κέρδη, τελικά, έχει η Novibet, πόσα αποκρύπτει και πόσα λεφτά στερεί από το Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους, κάτω από τη μύτη των φορολογικών και των κυβερνητικών Αρχών; Ή, μήπως, δεν είναι κάτω από τη μύτη τους;

Για αυτά και άλλα πολλά θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Έκδοση άμεσα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος!

Η εφημερίδα «δημοκρατία» έχει εκπεφρασμένη άποψη για τον στοιχηματικό χώρο. Δεν θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος «αγγελικά πλασμένος», ούτε ότι αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης μιας ρημαγμένης οικονομίας. Από την άλλη, όμως, πιστεύουμε σαφώς ότι είναι προτιμότερες η νομιμοποίηση και η θέσπιση κανόνων λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών, ώστε και ο ελληνικός λαός να ωφελείται από την είσπραξη των φόρων, αλλά, κυρίως, να καταπολεμηθεί ο παράνομος στοιχηματισμός, που εδώ και χρόνια ήταν ανεξέλεγκτος στη χώρα μας. Γι’ αυτό και επανειλημμένως αντιταχθήκαμε σε μεσοβέζικες λύσεις, τύπου «προσωρινές άδειες» κ.λπ.

Η λύση είναι μία: Έκδοση άμεσα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος και αυστηρή παρακολούθηση των αδειούχων! Για να αποφεύγονται καταστάσεις όπως αυτή που ερευνήσαμε και σας παρουσιάζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες