Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Φρίκη στο Όσλο- Αιματοκύλισμα- Τουλάχιστον 11 οι νεκροί από τη βόμβα και τους πυροβολισμούς



Σοκ προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η φονική έκρηξη από βόμβα που σημειώθηκε το μεσημέρι στα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15. Όλα δείχνουν ότι οι δράστες ήθελαν πάσει θυσία νεκρό τον Νορβηγό Πρωθυπουργό.
Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα του 17ου ορόφου στο κτίριο, εκεί όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και σε κοντινά υπουργεία. Σύμφωνα με το CNN υπάρχουν δύο ακόμη βόμβες, που δεν έχουν ακόμη εκραγεί.
"Όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς" δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την έκρηξη. "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση και πρόσθεσε ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.
Ο Neil Perry, ανταποκριτής της Guardian στο Όσλο αναφέρει στην εφημερίδα: «Ζω στην Valerenga, που βρίσκεται με το λεωφορείο σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από το κέντρο της πόλης. Η έκρηξη έγινε τόσο αισθητή εκεί που βρισκόμουν , που να φανταστείτε πετάχτηκα έντρομος πάνω, γιατί νόμιζα οτι επρόκειτο για κεραυνό. Μετά παρατήρησα ένα τεράστιο λευκό σύννεφο καπνού να έρχεται από μακρυά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Dagsbladet, η έκρηξη είχε στόχο το γραφείο του υπουργού Πετρελαίου Lars Eriksen.  Αυτή τη στιγμή, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι οδικές αρτηρίες του Όσλο παραμένουν κλειστοί.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑ- ΑΛΛΟΙ 4 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Σοκ προκαλεί και το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την επίθεση, ένας άνδρας ντυμένος αστυνομικός άνοιξε πυρ τραυματίζοντας πέντε άτομα στην Ουτόγια, ένα νησί νότια του Όσλο όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, σε ειδική κατασκήνωση,  όπου επρόκειτο  να πάει και ο Πρωθυπουργός.  Ακόμα πάντως, δεν είναι σαφές εάν οι πυροβολισμοί συνδέονται με την έκρηξη.
Οι αρχές της Νορβηγίας συμβουλεύουν τους πολίτες της πρωτεύουσας να μείνουν σπίτια τους!

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την έκρηξη στην "καρδιά" της Νορβηγίας είναι τουλάχιστον συγκλονιστικές. Παντού συντρίμμια, κατεστραμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια και πανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες