Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Διάσωση με μείωση χρέους και "σχέδιο Μάρσαλ" για ανάπτυξη





Θα χαρακτηρισθεί από τους οίκους αξιολόγησης "επιλεκτική χρεοκοπία", λόγω συμμετοχής ιδιωτών



Επιμέρους λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση συμφωνίας στη Συνοδο Κουφής της ευρωζώνης επί του νέου σχεδιου διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα χαρακτηρισθεί "επιλεκτική χρεοκοπία" από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, δημιουργώντας ταυτόχρονα προοπτικές αναθέρμανσης της οικονομίας. Η ΕΚΤ που είχε αντιρρήσεις, συναίνεσε τελικά στο γαλλογερμανικό σχέδιο και θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα οποιασδήποτε αξιολόγησης. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 8 ώρα Ελλάδος.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο - οποίο παρουσίασε αναλυτικά το "Σin" - σε οδηγεί σε δραστική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 90 δισ. ευρώ (στο 105% του ΑΕΠ) και του κόστους εξυπηρέτησης. Προβλέπει επαναγορά ομολόγων μέσω του EFSF από τη δευτερογενή αγορά, ανταλλαγή τίτλων που λήγουν την επόμενη επταετία, επιμήκυνση των δανείων του EFSF σε 15 χρόνια με μείωση επιτοκίου σε 3,5% και χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών με 25 δισ. .
Η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο με χρήματα από τον EFSF και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έως εγγύηση για όσο καιρό η Ελλάδα είναι στο -προσωρινό- καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Το σχέδιο περολαμβάνει τρεις επιλογές για τον ιδιωτικό τομέα: Οι ομολογιούχοι (κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί) θα μπορούν να διαθέσουν τους τίτλους στη δευτεροιγενή αγορά σε τράχουσες τιμές, βα τους αναταλλάξουν με νέους, ή να αποδεχθούν επιμήκυνση λήξης.
Για τον μηχανισμό στήριξης (EFSF) προβλέπεται ότι θα μπορεί να παρεμβαίνει "προληπτικά", χορηγώντας δάνεια σε τράπεζες και κυβερνήσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Ανάπτυξη και "ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ»
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, περαν της αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζεται η ανάγκη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, μέσα από ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ»
sofocleousin
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες