Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τι θα κάνει ο Σαμαράς την Δευτέρα



Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Η συγκρότηση κυβέρνησης η οποία θα έχει τη στήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τουλάχιστον 170 εδρών, είναι ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά, στην περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα. Πρόσωπα με ρόλο-κλειδί σε μία τέτοια προοπτική είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης με τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να συνομιλήσει το βράδυ των εκλογών, με το που θα ξεκαθαρίσει το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να συγκροτείται από τη ΝΔ,  το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ, είτε να είναι μόνο κυβέρνηση Σαμαρά η οποία, όμως, θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Συγγρού.



Το "γαλάζιο" Plan b
Υπάρχει και plan b το οποίο αναφέρεται και στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου ο οποίος όμως δεν θεωρείται και τόσο αξιόπιστος συνομιλητής από την Συγγρού. Για να κρατηθούν τα προσχήματα ο Αντώνης Σαμαράς θα καλέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, να συνεργαστεί στην κυβέρνηση και να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου κυρίως στο αναπτυξιακό σκέλος. Θεωρείται, όμως, δεδομένη η άρνηση του. Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, με τον οποίο συνομίλησε τo enikos.gr, δεν θα ήθελε ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας διότι θεωρεί ότι θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη.


Τον πρώτο λόγο, όμως, στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας τον έχουν τα εκλογικά ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και κυρίως η αριθμητική των εδρών. Ποιος θα πάρει τι. Άλλο είναι η ΝΔ να πάρει ένα ποσοστό άνω του 30-31% και έδρες που θα ξεπερνούν τις 130 και άλλο να κινηθεί γύρω στο 28-29% που δύσκολα θα της εξασφαλίσει περισσότερες από 125 έδρες. Όπως άλλο είναι και για το ΠΑΣΟΚ να πάρει ένα 12- 13 και άλλο να κινηθεί οριακά στο διψήφιο.


Ο επόμενος πρωθυπουργός


Όσο πιο ενισχυμένη βγει από τις κάλπες η ΝΔ τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το εύρος της διαπραγματευτικής ατζέντας του Αντώνη Σαμαρά. Και ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης. Και ως προς την διεκδίκηση του δικαιώματος να είναι ο ίδιος ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στη διακαναλική συνέντευξη ο ίδιος το έθεσε ως απαράβατο όρο να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Συγνώμη, αλλά σε μία δημοκρατία μου φαίνεται περίεργο -και ιδιαίτερα παραμονές εκλογών- να υπάρχει αυτό το ερώτημα εάν θα πρέπει ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος να ηγηθεί ή να μην ηγηθεί της Κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά. «Μου λέτε, δηλαδή, να πω στο λαό: μη με ψηφίσετε, δεν θα είμαι εγώ;»

Σχολίασε μάλιστα ότι η θέση του πρωθυπουργού στην παρούσα φάση κάθε άλλο «αξιοζήλευτη» είναι. «Τη Δευτέρα δεν θα είναι ένας Γολγοθάς; Νομίζετε ότι πολλοί θα θελήσουν να τη διεκδικήσουν; Και μάλιστα νομίζετε ότι πολλοί θα θελήσουν να τη διεκδικήσουν χωρίς προηγουμένως να έχουν εκλεγεί οι ίδιοι και να έχουν κατέβει οι ίδιοι στον ελληνικό λαό με όλες αυτές τις εμπειρίες που περάσαμε μέχρι σήμερα; Και τελικά γιατί ψηφίζει, και μάλιστα για δεύτερη φορά, ο ελληνικός λαός; Για να βγει κάποιος Πρωθυπουργός ο οποίος ούτε καν κατέβηκε στις εκλογές; Επομένως το θέμα για εμένα είναι ξεκάθαρο. Ακούμε τη λαϊκή εντολή, είμαστε δίπλα στο λαό, και αυτή η υπόθεση είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θα φανεί όταν έχουμε και την πολιτική αριθμητική του αποτελέσματος.»

Το καλό και το κακό σενάριο
Το καλό σενάριο για τη Συγγρού είναι να υπάρξει τέτοιο κλίμα στις διεργασίες της νύχτας της Κυριακής, ώστε η πρωτοβουλία συγκρότησης κυβέρνησης να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, αν είναι δυνατόν και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, δηλαδή μέσα στο πρώτο 24ωρο που θα έχει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς.

Το κακό σενάριο θα ήταν να μην βρουν ένα motus Vivendi οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να αποβεί άκαρπο το τριήμερο της διερευνητικής εντολής, που θα έχει στη διάθεση του ο πρόεδρος της ΝΔ. Καθώς κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να συγκροτηθεί λόγω του μπόνους των 50 εδρών, οι ελπίδες της ΝΔ θα στραφούν πλέον στη σύσκεψη που θα γίνει στο τέλος των διερευνητικών εντολών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας. Στο προεδρικό μέγαρο θα πέσουν όλα στο τραπέζι και θα αναζητηθούν λύσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα την ρίξουν πολύ γρήγορα στα βράχια. Άλλωστε είναι τέτοιο το καμίνι στο οποίο βρίσκεται η χώρα και τόσο ηλεκτρική η καρέκλα του επόμενου πρωθυπουργού που άρχισαν κιόλας οι αναλύσεις για νέες εκλογές τον Οκτώβριο- Νοέμβριο... 
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες