Ρεπορτάζ : Παναγιώτα Μπίτσικα
(από το Βήμα της Κυριακής)
«Ες αύριον τα σπουδαία» απαντούν σιβυλλικά από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ για την επόμενη ημέρα. Τα ηγετικά στελέχη της συμφωνούν πάντως ότι το κρίσιμο για τη χώρα παραμένει «να περάσει τη διακεκαυμένη ζώνη της...
χρεοκοπίας, με μέτρα που θα ανορθώσουν την κοινωνία». Η αγωνία που εκφράζεται είναι τι θα γίνει «αν η τρόικα και οι δανειστές δείξουν τα δόντια τους», υπονοώντας ότι τότε η σύγκρουση, κοινωνική και πολιτική, θα είναι αναπόφευκτη…
Το στοίχημα για τον κ. Φ. Κουβέλη είναι να δεχθούν «οι εταίροι», αφενός ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα έχει ποσοστιαία απόκλιση από τον στόχο ως προς το έλλειμμα, με δεδομένη τη δραματική ύφεση της οικονομίας, αφετέρου να εξετασθούν τα μέτρα από το 2013 ως το 2016, με ανάσα στον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους.
Οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες διασταυρώνονται με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παρά το γεγονός ότι η 19μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται συμπαγής, γίνεται προσπάθεια να υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση στα ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν.
Κεντρικό πρόσωπο, δίπλα στον κ. Κουβέλη, παραμένει ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «εξισορροπητικός παράγοντας», σε ένα κόμμα που «έχει διευρύνει την επιρροή του». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λυκούδης «κρατάει το ίσο» μεταξύ των κομματικών στελεχών και των προερχόμενων από το ΠαΣοΚ, οι οποίοι ήρθαν εκτιμώντας το εκπεμπόμενο από τη ΔΗΜΑΡ σήμα για τη συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Μάλιστα, η συζήτηση για διεύρυνση, και οργανωτική, της ΔΗΜΑΡ ώστε να ενταχθούν μέλη που την ενίσχυσαν, είτε ως υποψήφιοι βουλευτές είτε ως ψηφοφόροι, έχει ξεκινήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ευθύνη του οργανωτικού τομέα ανέλαβε πλέον το έμπειρο στέλεχός της και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Χρ. Μαυροκεφαλίδης.
Ενισχυμένες είναι και οι σχέσεις του κ. Κουβέλη με την ομάδα που κινείται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» (κκ. Ν. Μπίστης, Δ. Μεϊμάρογλου κ.ά.), ενώ ανοιχτή είναι η περαιτέρω συνεργασία με την ομάδα των λεγόμενων «πρώην λοχαγών» (κ. Στ. Μανίκας κ.ά.).
Ο κ. Μπίστης προωθεί το φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, με ανοιχτή πρόσκληση σε κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή από ορισμένα στελέχη, όπως η κυρία Κατερίνα Επιτροπάκη, σε αντίθεση με άλλα στελέχη που απέρριψαν τη σπουδή περί Σοσιαλδημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η βουλευτής και μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη.
Παράλληλα, οι Ελεύθεροι Πολίτες, με επικεφαλής τον βουλευτή, προερχόμενο από το αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ, κ. Β. Οικονόμου προβάλλουν τη ΔΗΜΑΡ ως τον χώρο που έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει τον πόλο συνάντησης δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οπως λέει ο κ. Οικονόμου στο «Βήμα», «η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τα... βαρίδια του ΠαΣοΚ ως προς το ζήτημα της αναξιοπιστίας της παρελθούσας διακυβέρνησης, ενώ πλέον με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τελικής έκβασης του κυβερνητικού έργου, αποκτά σαφές πολιτικό στίγμα ως Αριστερά των προτάσεων και της υλοποίησης και όχι μόνο της αντιπολίτευσης της άρνησης».
Δεν είναι αμελητέο ζήτημα ότι γραμματείς σε μεγάλες οργανώσεις της (που περιλαμβάνουν το 70% των μελών του κόμματος) αντιτάχθηκαν στην απόφαση να μετάσχει η ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση. Εκτός από τους αποχωρήσαντες από το κόμμα (κκ. Στ. Μπαγεώργος, υπεύθυνος Οργανωτικού Τομέα, και Αθ. Ζαχαρόπουλος, υπεύθυνος Οργανωτικού Θεσσαλίας), στους διαφωνούντες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν με τις απόψεις τους τον κοινωνικό χαρακτήρα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ κατά την κυβερνητική εμπλοκή της περιλαμβάνονται οι κκ. Θράσος Φωτεινός (γραμματέας Οργάνωσης Β' Αθήνας), Χρ. Σταυρόπουλος (γραμματέας Οργάνωσης Δ. Ελλάδας), Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος (γραμματέας Οργάνωσης Πάτρας), Β. Ζορκάδης (γραμματέας Οργάνωσης Δυτ. Μακεδονίας) και η κυρία Αννυ Βλαχοπουλιώτη (γραμματέας Οργάνωσης Δ. Αττικής).
Πάντως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για τη χώρα ετέθη σε προτεραιότητα από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Φ. Κουβέλη. Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα ενδοκυβερνητικών «ρωγμών».
Επιπλέον, στο «μικροσκόπιο» του ηγετικού επιτελείου της ΔΗΜΑΡ έχουν τεθεί οι εξελίξεις για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ). Μάλιστα, σε συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου, ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι έχει ξεκινήσει ένα «παιχνίδι γάτας και ποντικιού» μεταξύ ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, με επίκεντρο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Την ίδια ώρα πάντως χλιαρή για ενδοκυβερνητική ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ τόσο για το ζήτημα των κρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και την παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΣ όσο και για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθ. Ανδρεουλάκος διετέλεσε βασιλικός επίτροπος και αντεισαγγελέας Πρωτοδικών του εκτάκτου Στρατοδικείου επί χούντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου